Naslovna Novosti Lovac Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oboren je tokom napada dronova Geran-2

Lovac Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva oboren je tokom napada dronova Geran-2

1
shahed
shahed
google news

Komandant eskadrile avijacije major Denis Kiriljuk iz ukrajinskog vazduhoplovstva je oboren u poslednja 24h. Vest je zvanično potvrdila 831. brigada taktičke avijacije Oružanih snaga Ukrajine na svom Fejsbuku, međutim objava deluje da je obrisana u trenutku pisanja ovog članka.

U svom saopštenju za javnost 831. taktička brigada nije navela detalje o tome kako je ukrajinski pilot oboren, ali slika pilota koja je pratila objavu je ova koju vidite ispod.

geran 2 oborio ukrajinski su 27
Denis Kiriljuk

Ruski medij Izvestija tvrdi da je majora Denisa Kiriljuka oborio iranski dron Geran-2. Mediji se pozivaju na saopštenje Ministarstva odbrane Ruske Federacije. U ovom saopštenju se navodi da su ranije ruske oružane snage uspele da obore jedan ukrajinski helikopter Mi-8.

Ukrajinski pilot ima 80 borbenih zadataka, a 2022. godine odlikovan je Ordenom za hrabrost od ukrajinskog predsednika Zelenskog.

831. taktička brigada izvestila je da su u noći 27. marta Oružane snage Rusije izvele vazdušni napad. U napadu su korišćene bespilotne letelice Shahed 136/131, kao i avionske bombe.

Prema podacima 831. taktičke brigade, u napadu u Hersonskoj oblasti je uz vazdušnu podršku lovaca Su-35 učestvovalo 13 dronova Geran-2 (Shahed-136), jedan izviđački dron Granat 4 i dva KAB.

Međutim, pratilac brigade na Fejsbuku postavio je sledeće pitanje: „Ako je 12 od 13 svrgnuto, zašto onda sedam guvernera piše da su im infrastrukturni objekti oštećeni?“

003 hesa shahed 136
HESA Shahed-136

Oboren ukrajinski avion iz drona nije novost. u Ukrajini, a ni u svetu. Ukoliko se potvrde informacije ruskog ministarstva odbrane, oboreni Su-27 biće drugi dokumentovani slučaj u Ukrajini da je dron pretekao borbeni avion.

U oktobru 2022 godine, ukrajinski MiG-29 je oboren od strane istog drona Shahed-136. Ovaj incident je slučajan, a ne dokazana borbena sposobnost oružja.

Ukrajinski MiG-29 oboren od gelera drona Shahed-136.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version