Naslovna Novosti Sve napetije u odnosima Jermenije i Azerbejdžana

Sve napetije u odnosima Jermenije i Azerbejdžana

1
jermenija azerbejdzan
jermenija azerbejdzan
google news

Jermenija je počela prebacivanje svojih trupa na granicu sa Azerbejdžanom. Trenutno postoje video snimci koji nam omogućavaju da tvrdimo da Jermenija raspoređuje artiljeriju, oklopna vozila i osmatračnice u blizini granice sa Azerbejdžanom.

Paralelno stižu izveštaji kako je Azerbejdžan počeo da raspoređuje svoje trupe u pograničnom području sa nepriznatom Republikom Arcah.

S obzirom na redovno granatiranje kako na teritoriji Azerbejdžana, tako i na teritoriji Jermenije, postoji rizik od izbijanja novog sukoba u regionu, koji će verovatno postati veoma velikih razmera.

Jermenija

Trenutno je poznato da se u Jermeniji pozivaju da ne snimaju pokretne kolone sa vojnom opremom kako bi izbegli da Azerbejdžan dobije važne informacije, međutim koncentracija trupa u nekoliko pravaca azerbejdžansko-jermenske granice će istovremeno jasno dovesti do ozbiljne eskalacije.

Azerbejdžanski izvori potvrđuju informaciju da je zabeležena vojna aktivnost Jermenije u blizini granica zemlje. Međutim, po svemu sudeći, pokušaće da izbegnu eskalaciju u Bakuu kroz konsultacije sa ruskom stranom, pošto je ranije Azerbejdžan izjavio da neće tolerisati razmeštanje jermenskih vojnih jedinica u blizini granica zemlje.

Azerbejdžan

Na mreži je objavljeno dosta snimaka sa prebacivanjem teških oklopnih vozila i naoružanja Oružanih snaga Azerbejdžana na granicu sa Jermenijom (uglavnom se uočavaju akumulacije kod Vardenisa i Jermuka).

Teheran je više puta napomenuo da će pokušaj da se pitanje Arcaha reši silom ili zauzme koridor Sjunik dovesti do trenutnog odgovora Irana. Očuvanje teritorijalnog integriteta Jermenije je egzistencijalno pitanje za Iran, pošto će u slučaju poraza Jermena, Iranci ostati u fizičkom okruženju turskih zemalja i Izraelaca.

Iran

Uprkos činjenici da Iranci ponekad samo demonstriraju svoje ozbiljne namere ne prelazeći na radikalne akcije, sada je situacija nešto drugačija. Ukoliko se nastave neprijateljstava, sa velikim stepenom verovatnoće, jedinice IRGC-a će pokušati da zauzmu Nahičevan. U Iranu živi veliki broj Azerbejdžanaca.

Na granicama provincija Istočnog i Zapadnog Azerbejdžana, snage IRGC-a i Oružanih snaga Irana su stavljene u punu borbenu gotovost, oprema je raspoređena na granicu, a taktička avijacija bazirana u vazduhoplovnoj bazi Tabriz stalno dežura u vazduhu.

Takođe, pojavile su se nepotvrđene informacije o zatvaranju graničnog prelaza sa iranske strane u regionu Nahičevanske autonomne oblasti, koji zapravo odseca Azerbejdžan od Turske.

Takav scenario može da podstakne Azerbejdžan da forsira događaje i veštački eskalira tenzije u Karabahu kako bi se konačno rešilo pitanje Arcaha i stvorio koridor Zangezur.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version