Naslovna Novosti Severna Koreja testirala novi podvodni dron sa nuklearnim oružjem

Severna Koreja testirala novi podvodni dron sa nuklearnim oružjem

0
lider i cerka pored hvasong 17 interkontinentalne balisticke rakete
lider i cerka pored hvasong 17 interkontinentalne balisticke rakete
google news

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA saopštila je u petak da je ove nedelje testirala novi dron za nuklearni podvodni napad pod vođstvom lidera Kim Jong Una, pošto je američki amfibijski jurišni brod stigao u Južnu Koreju na zajedničke vežbe.

Severna državna novinska agencija je takođe potvrdila da je ispalila krstareće rakete tokom testa oružja i vežbe gađanja koja je održana od utorka do četvrtka.

Tokom vežbe, severnokorejska bespilotna letelica krstarila je pod vodom više od 59 sati i detonirala je u vodama kod njene istočne obale u četvrtak, saopštila je KCNA. Nije precizirano o nuklearnim sposobnostima drona.

Sistem bespilotnih letelica je namenjen da izvrši skrivene napade u neprijateljskim vodama i uništi grupe pomorskih napadača i glavne operativne luke, saopštila je KCNA.

„Ovaj nuklearni podvodni dron za napad može da se rasporedi na bilo kojoj obali i luci ili da se odvuče površinskim brodom radi operacije“, navodi novinska agencija.

U odvojenoj vežbi gađanja, Severna Koreja je takođe potvrdila da je u sredu ispalila četiri krstareće rakete kako bi vežbala izvođenje taktičkih misija nuklearnog napada.

severnokorejski hvasong 17 sa dometom od 15.000 km moze da dobaci bilo gde u sad
severnokorejski hvasong 17 sa dometom od 15.000 km moze da dobaci bilo gde u sad

Rakete su bile opremljene “probnom bojevom glavom koja simulira nuklearnu bojevu glavu” i letele su 1.500 do 1.800 kilometara, dodaje se.

Južnokorejska vojska je saopštila da je Severna Koreja u sredu ispalila četiri krstareće rakete sa svoje istočne obale.

Sever je saopštio da najnovija proba oružja i vežbe nisu imale negativan uticaj na bezbednost susednih zemalja.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version