Naslovna Novosti NATO artiljerijska vežba „Dinamični front 23“ počela iznenada juče

NATO artiljerijska vežba „Dinamični front 23“ počela iznenada juče

2
vojska sad dinamicki front 2023
vojska sad dinamicki front 2023
google news

Više od 1.700 vojnika iz 18 zemalja, uključujući Kosovo, Nemačku, Dansku, Italiju, Rumuniju, Poljsku, Litvaniju, Slovačku, Češku Republiku, Grčku, Bugarsku, Gruziju, Francusku, Ujedinjeno Kraljevstvo, Tursku, Španiju i Sjedinjene Države, treniraće širom Evrope, prema saopštenju američke vojske u Evropi.

Vežbu predvodi 56. artiljerijska komanda američke vojske u Evropi i Africi i održava se od 13. marta do 5. aprila 2023. godine, iako je prema planu SHAPE (Vrhovnog štaba savezničkih sila), ažuriranom 7. februara, aktivnost je trebalo da se izvrši između 24. aprila i 28. maja.

dinamicki front logo
dinamicki front logo

Razlog za pomeranje vežbe nije poznat, ali je sigurno da je ovaj kratkovidi potez NATO planera izvršio određeni pritisak na sve uključene da se uklope u novi raspored.

Treba, međutim, napomenuti da će se između 1. i 31. maja na Balkanu i Crnomorskom regionu održati multinacionalna vežba „Brzi odgovor“ koju predvode SAD, u kojoj će se uvežbavati operacija prinudnog prodora, sa važnim vazdušno-desantnu komponentu, kao i uz učešće NATO snaga za odgovor (NRF).

Artiljerija će svakako imati ulogu u vežbi „Brzi odgovor”, a generalna proba u „Dinamičkom frontu” predstavlja neku vrstu uvertire.

Ove godine, Dinamički front 23 ima za cilj da obuči rukovodeće elemente za postizanje najvišeg mogućeg nivoa sinhronizacije planiranja komandne i artiljerijske vatre. Cilj vežbe je da se osigura da snage NATO-a imaju sposobnost da isporuče smrtonosnu vatrenu podršku u kopnenoj borbi na velikim područjima u Evropi.

Najveći deo gađanja i artiljerijskih manevara odvijaće se na poligonima u Grafenveru u Nemačkoj i Oksboelu u Danskoj, ali će pored generalštabnih aktivnosti biće i akcije na terenu i u drugim zemljama.

„Dinamični front 23 je složena i sofisticirana vežba interoperabilnosti artiljerije koja se izvodi u Evropi“, rekao je komandant komande 56. artiljerije, general-major Stiven Maranijan.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version