Naslovna Novosti Iran tvrdi da masovno proizvodi hipersoničnu raketu, čime postaju tek treća zemlja...

Iran tvrdi da masovno proizvodi hipersoničnu raketu, čime postaju tek treća zemlja sa ovom tehnologijom

1
raketa je lansirana tokom godisnje vezbe u obalskom podrucju omanskog zaliva i blizu ormuskog moreuza iran.jpg copy
raketa je lansirana tokom godisnje vezbe u obalskom podrucju omanskog zaliva i blizu ormuskog moreuza iran
google news

Šef iranskih oružanih snaga saopštio je da je Teheran razvio neverovatno sofisticiranu balističku raketu koja može da napadne ratne brodove i nosače aviona sa udaljenosti od 1.500 kilometara.

Prema rečima general-majora Mohameda Hoseina Bagerija, raketa je uspešno testirana i u toku je masovna proizvodnja.

iranska zolfaghar raketa
iranska zolfaghar raketa

Ponosan na postignuće, Bagheri tvrdi da je Iran sada jedna od samo tri nacije na svetu koje su usavršile tehnologiju neophodnu za pravljenje takvih projektila.

Prema rečima vojnog komandanta, nova balistička raketa će obezbediti bezbednost u vodama koje okružuju Iran, a neprijateljski morski ciljevi više neće biti bezbedni na 1.500 kilometara.

„Posedovanjem takve rakete stvoriće se značajna bezbednost u radijusu od preko 1000 kilometara u vodama oko nas“, rekao je on.

On dalje tvrdi da „projektil kreće u svemir brzinom od 8 maha (hipersonična brzina)“ i da je sposoban da pogodi mete u pokretu sa izuzetnom preciznošću.

Vazdušno-kosmičke snage Korpusa čuvara Islamske revolucije su u novembru 2022. godine prvi put saopštile da su razvile hipersoničnu balističku raketu koja bi mogla da porazi visoko razvijene sisteme protivvazdušne odbrane. Balistička raketa može manevrisati i ispod i izvan Zemljine atmosfere i ima veliku brzinu.

U to vreme, komandant vazduhoplovstva, brigadni general Amir Ali Hadžizadeh rekao je da bi hipersonična raketa mogla da putuje brzinom od 12-13 maha i da izvrši manevrisanje u egzoatmosferi.

On je naveo da je upravljivost projektila omogućena motorom koji se pali u krugu od 500 kilometara (310 milja) ili manje od lokacije mete.

Iran je poslednjih godina napravio značajan napredak u proizvodnji različite vojne opreme, uključujući napredne dronove.

Nedavna američka studija o raketnom programu Islamske Republike otkrila je da je Teheran lansirao najmanje 228 balističkih projektila od postizanja nuklearnog sporazuma sa “svetskim silama” 2015.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version