Naslovna Novosti Rusija otkrila koje zadatke Su-30SM obavlja u Ukrajini

Rusija otkrila koje zadatke Su-30SM obavlja u Ukrajini

0
foto evgeni polovodov rbth
foto evgeni polovodov rbth
google news

Ruski stručnjaci otkrili su koje zadatke lovac Su-30SM obavlja u Ukrajini, nakon završetka vežbe o pomorskoj avijaciji ruske Baltičke flote. U vežbi je učestvovalo 10 lovaca Su-30SM.

Tipično, u takvim vežbama, borbeni avioni presreću vazdušne ciljeve ili izvode napade na navodne kopnene ciljeve. U ovom slučaju nastava se takođe nije razlikovala od uobičajene. Međutim, neki ruski stručnjaci morali su da „otvore karte“ i daju više informacija o ulozi Su-30SM u Ukrajini.

suhoj su 30sm ruskog vazduhoplovstva aleks beltjukov
Suhoj Su-30SM ruskog vazduhoplovstva foto: Aleks Beltjukov, RBTH

Su-30SM vrši vazdušne patrole zajedno sa borbenim avionom blizancem. U Ukrajini je to najčešće upareni par Su-30SM i Su-35. Uparene patrole izvode vojne operacije dan i noć. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je više puta objavljivalo podatke o uspešno obavljenim zadacima para, gađajući i vazdušne i kopnene ciljeve.

Stručnjak Roman Gusarov kaže da je Su-30SM univerzalno prilagodljiva mašina. Ova vrsta avijacije je, kaže u svom komentaru Gurasov, najtraženija u Ukrajini.

Gusarov je takođe otkrio da ruska komanda veoma često koristi Su-30SM u Ukrajini za izviđačke misije. „Mašina je zaista veoma pogodna i fleksibilna za obavljanje univerzalnih borbenih zadataka“, kaže stručnjak.

Gusarov takođe tvrdi da se Su-30SM ne može koristiti u Ukrajini kao strateški bombarder, iako bi, kako je rekao, autonomno oružje moglo biti pričvršćeno za krila i teretni prostor aviona.

Zato, prema ekspertu, Su-30SM pokriva bombardere u Ukrajini privlačeći ukrajinsku pažnju dok visokoleteći bombarderi izvode bombardovanje. Gusarov je podsetio da je Su-30SM imao istu ulogu u Siriji, što pokazuje da se Rusi u velikoj meri oslanjaju na brzinu i manevarsku sposobnost lovca.

lovac su 30sm2 je u serijskoj proizvodnji ocekuje se novi kontigent
Lovac Su-30SM2 je u serijskoj proizvodnji ocekuje se novi kontigent

Nikolaj Bodrihin, istoričar vazduhoplovstva, kaže da se Su-30SM pokazao veoma dobrim tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. On smatra da je jedan od glavnih razloga za to što su ruski piloti odlično savladali tehniku, ali gospodin Bodrihin iskreno kaže i da „za njih sada nema pravih protivnika u vazduhu“.

Lovci Su-30SM su dizajnirani da uništavaju vazdušne, površinske i kopnene ciljeve, uključujući infrastrukturne objekte pokrivene sistemima PVO. Avioni su opremljeni širokim spektrom naoružanja i veoma su upravljivi.

Su-30SM rusko vazduhoplovstvo često koristi za obuku novih pilota koji će kasnije leteti ili na Su-30 ili na Su-35. Iako Su-30 i Su-35 imaju prilično sličan dizajn, neke stvari se razlikuju. Su-35 ima bolju avioniku, bolji radar i bolje sisteme za ometanje.

Poslednjih godina Rusija je uspela da unapredi lovce do nivoa Su-30SM2. Prema Rostecu, borbene sposobnosti Su-30SM2 su povećane, što znači da je Rusija zadržala glavni zadatak lovca – vazdušnu patrolu, pokrivanje i izviđanje.

Su-30SM2 ima integrisani poboljšani kompleks ugrađene radio-elektronske opreme. „Naročito se povećao domet otkrivanja i identifikacije vazdušnih ciljeva“, kaže Rostec.

Letelica je naoružana topom GŠ-301 kalibra 30 mm, a takođe ima 12 tačaka gde može da se smeste navođene rakete vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, kao i jedinice sa nevođenim raketama S-8 i S-13, ali i avionske familije KAB-250, KAB-500 i KAB-1500 bombe i druga municija.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version