Naslovna Novosti Belgija želi da pošalje tenkove Ukrajini, ali ih je prodala trgovcu oružja

Belgija želi da pošalje tenkove Ukrajini, ali ih je prodala trgovcu oružja

0
belgijski leopardi
belgijski leopardi
google news

Belgija šalje ono što ima u Kijev. Danas, kada se svi kao po komadi šalju u rat Leoparde, Abramse i Leklerke, to želi i Belgija. Ali nema tenkova. Nijedan.

Pre nekoliko, Brisel je prodao desetine tenkova Leopard trgovcu oružjem Frediiju Versluisu. Gospodin Versluis ih je 2014. godine platio 15.000 evra po tenku. Danas su tenkovi i dalje u istom jadnom stanju u istom magacinu u Turneju.

freddy versluys
Freddy Versluys

Brisel želi da otkupi nazad tenkove i pošalje ih u Ukrajinu. Međutim, gospodin Verslius ih prodaje po 500.000 evra komad. Tenkovi trebaju i da se remontuju. „Novi lanci, servis motora, novi amortizeri, novi sistem protivpožarne zaštite. Cena 500.000 evra. Šta hoćete, da ih dobijete besplatno?“, upitao se belgijski biznismen.

G. Verslius kaže da ne postoji način da se tenkovi predaju Ukrajini. Prema njegovim rečima, tehničko i operativno stanje je toliko loše da „ne bih nikome savetovao da ih samo pošalje u Ukrajinu“. Takođe, prema tržišnim procenama, 500.000 evra i jeste okvirna cena tenka u ovom trenutku nakon remonta.

Belgija nije jedina zemlja sa loše održavanim tenkovima Leopard. Španija je već u leto 2022. navodno izrazila nameru da pošalje svoje leoparde u Ukrajinu, ali su bili u tako lošem stanju da je izaslanik Kijeva odbio da ih prihvati, iako je EU bila voljna da finansira njihovu popravku.

leopard 2 abrams m1
leopard 2 abrams m1

Belgija je poslednjih godina smanjivala svoj vojni budžet. Zemlja nikada nije odustala od tenkova, „ali u kontekstu budžeta u ovom trenutku, napravili smo izbor. Resursi odbrane su znatno smanjeni, a tenkovi iziskuju dosta troškova. Tenkovi su vrh ledenog brega jer su nam potrebna i oklopna pešadijska vozila, oklopna inženjerijska vozila i artiljerija”. Ovo su reči general-potpukovnika Marka Tisa, zamenika načelnika Generalštaba belgijske vojske.

Prema rečima belgijskog generala Tisa, napor je veliki i svaki dan mora da bude neka vrsta borbe za održavanje operativne sposobnosti vojske. General Tis kaže i da rat u Ukrajini nije sprint, već ultramaraton. „Ovaj sukob će se nastaviti još dugo i zahtevaće stalne napore celog zapadnog bloka.”

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version