Naslovna Novosti Izrael predstavio “lutajuću municiju” drona koji staje u vojnički ranac

Izrael predstavio “lutajuću municiju” drona koji staje u vojnički ranac

0
point blank
point blank
google news

Dok “municija koja luta” i dalje privlači pažnju širom sveta, izraelski odbrambeni proizvođač Israel Aerospace Industries predstavio je sistem koji bi se mogao ručno lansirati ali i vratiti na osnovu želje operatera.

Point Blank 2022

Državna kompanija Israel Aerospace Industries je 19. januara predstavila novu kompaktnu ručno lansiranu lutajuću raketu ili dron za napad, koji može da se vrati u ruku vojnika bez detonacije. „Point Blank“ je mala elektro-optička vođena raketa koja se uklapa u vojničku torbu.

Projektil se lansira ručno, njime upravlja jedan vojnik, a može da poleti i sleti vertikalno nazad na ruku vojnika.

IAI je u saopštenju za štampu rekao: „IAI je predstavio svoju elektro-optički vođenu raketu POINT BLANK koja se može nositi u vojničkom rancu. Sistem odgovara zahtevima bojnog polja da obezbedi taktičke jedinice veličine od malih taktičkih timova do nivoa bataljona, sa nezavisnom i organskom sposobnošću da poveća njihovu smrtonosnost.

IAI je takođe objavio da je Ministarstvo odbrane SAD dalo IAI-u ugovor vredan više miliona dolara da brzo razvije i isporuči „ROC-X“, varijantu sistema Point Blank. Ukratko, biće prilagođen američkim snagama za specijalne operacije.

Šta znamo o oružju Point Blank

Point Blank je dizajniran sa mogućnošću vertikalnog poletanja i sletanja. Kada se aktivira, Point Blank će moći da luta u vazduhu iznad mete dok operater ne odluči da je aktivira i gde da ga pozicionira, prema IAI.

IAI-ove tvrdnje da će sistem obezbediti visoke nivoe tačnosti, gde su odstupanja manja od jednog metra. Dalje, tvrde da ovo važi i za nepokretne i za pokretne mete.

Point Blank će čak moći da izvodi „stelt operacije“, zbog minimalnog akustičkog i toplotnog traga municije. Pored toga, Point Blank će imati hibridni elektro-optički i GPS sistem navođenja koji će omogućiti municiji da verifikuje i prikuplja informacije o nadzoru u realnom vremenu.

Prema veb stranici IAI-a, terminal za vezu sa municijom će moći da se integriše u bilo koju trenutnu vezu za prenos podataka mobilne mreže u smislu načina na koji će prenositi podatke do jedinice. Point Blank može da koristi manuelne i automatske režime letenja.

Kompanija dalje dodaje da se Point Blank „razvija da bude opremljen“ dvokilogramskom bojevom glavom koja koristi udarni/blizinski upaljač, koji može otkriti ciljeve u blizini i detonirati se na određenoj tački.

Pratite nas na Google News-u!

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version