Naslovna Oružje Novo Oružje Haubica – prva pratilja kraljice bitaka

Haubica – prva pratilja kraljice bitaka [2]

Zapadne haubice

1
google news

5. ”K9 Thunder” 155 mm (Južna Koreja)

Više puta smo se bavili oružarskom industrijom Južne Koreje. Ova država je uspela da srećno iskoristi mnogo istorijskih i geopolitičkih faktora i svrsta se u oružarsku i industrijsku velesilu.  Oprobala se, očigledno uspešno, i u artiljerijskim oruđima. Samohodna haubica ”Grmljavina” projektovana je još sredinom devedesetih godina u korporaciji ”Samsung Techwin”, po narudžbini Minstarstva odbrane. Trebalo je da to bude dopuna sa perspektivnom potpune zamene do tada korišćenih samohodnih oruđa ”K55/K55A1”. Prva poligonska ispitivanja počela su 1996. godine, a već 1999. prva partija je krenula iz fabrika u kasarne. Ovaj jevtin i pouzdan sistem brzo je naišao na prihvatanje od oružarske zajednice, pa je Turska 2004. godine otkupila licencu, pri čemu je kupila i partiju originalnih vozila. Turska verzija dobila je oznaku ”T-155 Firtina” (oluja) koja je u armiji označena kao T-155 K/M Obus  (bukvalno-haubica).  Ovaj ugovor bio je vredan milijardu dolara. U martu 2017.  godine Indija je potpisala sa ”Samsungom” ugovor za zajedničku proizvodnju sa transnacionalnim konglomeratom ”Larsen & Toubro” (Bombaj) 100 haubica za potrebe KoV.  U indijskoj armiji ona je dobila ime ”Vajra-T” (udar groma). Poljski ”Krab SPH” je takođe jedan od derivata ovog uspešnog modela koji koristi englesku kupolu ”AS 90”.

K9 Thunder
K9 Thunder

Ovo gusenično vozilo ima masu od 47 tona i opslužuje ga pet ljudi. Do sada je u originalnoj verziji napravljeno gotovo 2000 komada.  Kalibar je standardni – 155 mm, kao i dužina cevi – 52 kalibra. Kao pomoćno oružje ima jedan teški mitraljez ”HMG” 12,7mm. Vozilo pokreće agregat ”MTU MT881 Ka-500” od 1000KS koji razvija brzinu na putu od 67 km/h i ima autonomiju od 480 kilometara. Koriste ga OS Južne Koreje, Poljske, Indije, Finske, Norveške, Estonije, Australije i Egipta. U toku su završni pregovori sa Velikom Britanijom i Rumunijom, a jedino je Danska odustala odlučivši se za komšijski ”Caesar”. 

1 KOMENTAR

  1. Za ove NATO haubice,najbolje je koristiti Lanset-2,3, Tornado-S a vidio sam da se mogu koristiti i balističke rakete Iskander(vidio sam primjer uništenja Britanske samohodne haubice FH-90)!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version