Naslovna Avijacija Zašto se ruska posada Su-30 nije katapultirala nakon ‘poniranja’?

Zašto se ruska posada Su-30 nije katapultirala nakon ‘poniranja’?

0
zasto se ruska posada su 30 nije katapultirala nakon poniranja
zasto se ruska posada su 30 nije katapultirala nakon poniranja
google news

Posle Su-34, desilo se da je i drugi ruski lovac „zaronio” u civilnu stambenu zgradu, što je izazvalo mnoga pitanja. Su-30 Flanker srušio se 23. oktobra na stambenu zgradu u Irkutsku u Sibiru. Oba pilota su poginula, a šteta je ogromna.

Srušeni lovac nije učestvovao u neprijateljstvima, obavljao je probni let. Poslednji korak pre nego što serijski avion uđe u službu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1584167364802670593?s=20&t=g_Qi8JLXltx9WRUfa3YXEQ

Prvi koji smo pomenuli, Su-34 Fullback, takođe se srušio na zemlju posle trenažnog leta. To se dogodilo u Jejsku na jugu Rusije 17. oktobra nakon što se jedan od dva motora zapalio. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da je uzrok „curenje goriva“.

U ovom trenutku, međutim, Moskva nema tačan odgovor šta je izazvalo prinjanje Su-30 u Sibiru. Preovladavaju spekulativne tvrdnje, ali je bolje sačekati da istragu o incidentu odredi istražni odbor Ministarstva odbrane.

https://twitter.com/divimpe/status/1582053704123166720?s=20&t=k_HynO1WmOulucD9dsSZ-Q

Jedan od mogućih razloga pada Su-30 na stambenu zgradu bila je kontrolna greška. tj. greška pilota je više verovatna nego loš kvalitet aviona. Kontrolna greška bi objasnila i nemogućnost posade da se katapultira iz aviona.

Gospodin Vijainder Thakur, bivši oficir vazduhoplovstva i komandant eskadrile indijskih vazduhoplovnih snaga, razmišlja o mogućnostima. Prema njegovim rečima, odmah nakon kontrolne greške, borbeni avion je počeo naglo da „zaranja“ nadole. Nagla, promena visine i pravca dovela do „negativnog G“, što je zauzvrat dovelo do neuspeha posade Su-30 da se katapultira.

U toku spuštanja (sletanja), ili obrnutog manevra sa gubitkom visine, na telo pilota deluje suprotno opterećenje, kao posledica ubrzanja, nagore, prema gornjim delovima tela; ovo ubrzanje se naziva negativno „g” ubrzanje. Kada se to dogodi, krv ide veoma brzo i nakuplja se u glavi pilota. Nakon toga sledi otok lica kao rezultat punkcije krvnih sudova na licu i u glavi. Pritisak u grudima raste, pilotu preti opasnost od pucanja krvnih sudova, a vid se skoro gubi zbog spuštanja donjih kapaka preko očiju. Postoji termin za ovo fizičko stanje pilota i zove se „red out“. tj. pilot vidi svetlost koja sija kroz kožni sloj očnih kapaka.

Vatrogasci rade na mestu pada aviona u stambenu zgradu u gradu Irkutsku, Rusija, 23. oktobra 2022. godine.

Potvrdu za takve tvrdnje nalazimo u sličnom incidentu iz 2009. godine, kada se isti model lovca Su-30, ali indijskog ratnog vazduhoplovstva, srušio u Radžastanu. Greška u kontroli je uzrokovana greškom pilota koja je nenamerno prekinula Fly by Wire sistem.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version