Naslovna Mornarica Najnoviji britanski nosač aviona slomio osovinu propelera

Najnoviji britanski nosač aviona slomio osovinu propelera

0
najnoviji britanski nosač aviona slomio osovinu propelera
HMS Prince of Wales
google news

Britanski nosač aviona HMS Prince of Wales otplovio je za Škotsku na popravku. Razlog je mehanički kvar u desnoj osovini propelera. Prema rečima stručnjaka, popravka takve štete može se izvršiti u brodskom suvom doku, koji se nalazi u Rosith Dockyard-u u Škotskoj.

najnoviji britanski nosač aviona slomio osovinu propelera
HMS Prince of Wales

Šteta nije nova, već od sredine avgusta a dogodila se na ostrvu Vajt. Upravo je ovaj kvar izbacio je nosač aviona iz pogona pa je London bio primoran da pošalje zamenski brod HMS Queen Elizabeth. Na ostrvu Vajt, britanski i američki mornari su sprovodili zajedničke vežbe, u kojima su između ostalih učestvovali i i F-35B Lightning, MV-22 Osprey tiltrotori i dronovi.

MV-22B Ospreys Practice Landing On HMS Prince Of Wales

Nakon što je vraćen u Portsmut, HMS Prince of Wales pregledali su ronioci i stručni pomorski inženjeri iz Babkoka. Babkok je britansko brodogradilište koje je obavilo na desetine zadataka koji se tiču pomorskih snaga Velike Britanije. Kompanija takođe vodi brodogradilište u Rosith-u.

U Škotskoj će brod takođe biti pregledan. Tek tada se može dati više jasnoće o njegovom boravku na suvom doku. Cilj je, prema komandi nosača aviona, da se brod brzo vrati na vojnu dužnost i operacije. Desna osovina propelera je teška 33 tone i već je skinuta sa broda.

HMS Prince of Vales plovi sa punom posadom u Škotsku. Nema razloga da popravka ometa obuku i boravak posade, kaže britansko Ministarstvo odbrane. Deo planirane obuke odnosi se na sve sisteme broda i obavljanje operativnih uloga svakog mornara.

HMS Prince of Wales

HMS Prince of Wales je potpuno novi britanski nosač aviona. Porinut je 2017. godine, a 2019. počela je da ga korsiti britanska mornarica. Njegov deplasman je preko 65.000 tona. Naoružan je sa tri Phalanx CIWS, četiri 30mm DS30M Mk2 topa i šest američkih M134 Minigun 7,62×51mm NATO šestocevnih rotacionih mitraljeza.

F-35B Lightning sleće na HMS Prince of Wales

Trenutno, brod nosi do 36 borbenih aviona pete generacije F-35 i 14 helikoptera. Međutim, projektovan je da nosi najmanje 65 lovaca i helikoptera. Maksimalna brzina krstarenja je 25 čvora.

What is wrong with HMS Prince of Wales?

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version