Naslovna Avijacija Napadački helikopter Leonardo AW249 poleteo prvi put

Napadački helikopter Leonardo AW249 poleteo prvi put

2
google news

Prvi prototip jurišnog helikoptera AW249, koji je razvila kompanija Leonardo Helicopters, izveo je svoj prvi let. Let je obavljen 12. avgusta u pogonima kompanije u Vergiateu, Italija.

Prvi prototip jurišnog helikoptera Leonardo AW249 NEES

Helikopter je bio opremljen mitraljezom OTO Melara TM197B 20 mm i Rafaelovom Toplite Electro-Optic. Eksperimentalni prototip je bio prvi helikopter proizveden u okviru NEES. Program NEES vodi italijanska vojska.

Program NEES je pokrenut 2017. Program bi trebalo da zameni izviđačko-jurišne helikoptere Agusta A129D Mangusta. Mangusta su u službi italijanske vojske još od 1990-ih. NEES je potpisan sa Leonardo Helicopters za razvoj helikoptera AW249 za 487 miliona dolara. U okviru projekta je predviđena isporuka 1 eksperimentalnog prototipa, 3 serijska prototipa i 48 operativnih helikoptera.

„AW249 ispunjava sve zahteve helikoptera nove generacije a kako bi se namirile potrebe novih ratišta u narednih 30 godina. AW249 će kombinovati naprednu tehnologiju, izvanredne performanse i visoku izdržljivost sa niskim operativnim troškovima“, navodi se u saopštenju kompanije. Italijanska vojska će povući A129D 2025. godine. Uporedo s tim vojska planira da preuzme isporuku AW249 od 2025. godine.

Arhitektura i moć

Planirano je da AW249 bude veoma lako prilagodljiv promenljivim scenarijima u skladu sa potrebama na budućim ratištima. Iz helikoptera, koji će biti opremljen LOS i BLOS sistemima kao i sistemima komandovanja i upravljanja, moći će takođe da upravlja bespilotnim sistemima. Pored toga, helikopter će imati digitalni kokpit i sistem displeja na kacigi [HMD] za povećanje svesti o situaciji i okruženju.

Helikopter pokreću dva turbo motora GE Aviation CT7-8E6 [T700]. Svaki od njih može da proizvede 2 583 konjske snage [1925 kW]. AW249 ima maksimalnu nosivost pri poletanju [MTOV] od 8.000 kg, skoro dvostruko veću od A129D. Helikopter je projektovan za rad u uslovima velike nadmorske visine, niske i visoke temperature. Sa svojom većom maksimalnom nosivošću pri poletanju, moći će da ponese skoro duplo više naoružanja od A129D.

Naoružanje

Očekuje se da će AW249, koji ima šest oružnih stanica, nositi mitraljez kalibra 20 mm, vođene/nevođene rakete, spoljne rezervoare za gorivo, rakete vazduh-vazduh i protivtenkovske rakete SPIKE napravljene od strane Rafaela. Helikopter će imati napredne sisteme samoodbrane, Elettronica ELT-162 radarski prijemnik upozorenja [RVR] i ELT/577 Quiris usmeren infracrveni sistem protivmera [DIRCM], Leonardo će prozvoditi multi aperturni sistem infracrvene detekcije [MAIR] i sistem upozorenja od raketa [MVS].

Prvi prototip jurišnog helikoptera

Helikopter, koji će imati oklopni kokpit i rezervoare za gorivo, rezervnu opremu za misiju i trup otporan na padove, takođe će biti dizajniran sa niskom radarskom i infracrvenom vidljivošću.

Poljaci učestvovali u razvoju AW249
AW249 attack helicopter makes its maiden flight

Iako AW249 još nije postigao izvozni uspeh, potpisano je pismo o zajedničkoj razvojnoj saradnji sa poljskom kompanijom PGZ (Polska Grupa Zbrojeniowa) još 2018 godine. Očekivalo se da će AW249 biti jedan od kandidata u poljskom projektu za zamenu Mi-24 helikoptera, ali je početkom 2022. godine objavljeno da će biti izabran jedan od helikoptera Boeing AH-64E ili AH-1Z američke proizvodnje.

Takođe postoje izveštaji da Nemačka želi da zameni helikoptere Eurocopter Tiger sa helikopterima AW249. Nemci nisu zadovoljni performansama u svom inventaru, a postoje izveštaji da je i Rumunija bila zainteresovana za AW249 na sajmu BSDA održanom u Bukureštu, ali nije najavljena zvanična kupovina.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version