Naslovna Novosti Turska pokreće novu vojnu operaciju u severnom Iraku

Turska pokreće novu vojnu operaciju u severnom Iraku

0
google news

Tursko ministarstvo odbrane pokrenulo je novu vojnu operaciju u severnom Iraku, prenosi Anadolu. Šef turskog vojnog resora Hulusi Akar nazvao je svrhu operacije sprečavanje terorističkih napada. Prema njegovim rečima, avioni, helikopteri i dronovi su već napali skloništa, bunkere, tunele, pećine i skladišta RPK (Radnička partija Kurdistana).

U operaciji uključene su specijalne snage i Vazduhoplovstvo. Jedinice turskih specijalnih snaga, uz podršku artiljerije i bespilotnih letelica, iskrcale su se u oblasti Metina, Zap i Avašin u provinciji Dahuk u severnom Iraku; položaji Radničke partije Kurdistana (PKK) su gađani avionima F-16.

„Do sada, naša operacija se nastavlja uspešno po planu. Ciljevi postavljeni u prvoj fazi su ostvareni… Naša borba će se nastaviti sve dok i poslednji terorista ne bude neutralisan“, rekao je Akar.

Podsetimo, oružani sukob sa RPK, zabranjenoj u Turskoj, počeo je 1984. godine i nastavljen 2015. godine. U severnom Iraku postoje baze RPK protiv kojih turske oružane snage izvode vazdušne i kopnene operacije. Turski predsednik Tajip Erdogan ranije je rekao da je od jula 2015. ubijeno 6.000 članova RPK u zemlji i 6.900 u inostranstvu. Gubici turskih snaga bezbednosti iznosili su više od 1,2 hiljade ljudi.

Barjaktar

Na turskim televizijama se priča da bi teritorije na granici Sindžar-Mosul mogle biti moguće krajnje mete.

Zvanične vlasti Iraka za sada nisu komentarisale akcije Oružanih snaga Turaka.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version