Naslovna Novosti Završena vežba “Vatreni štit 22”, Srbija nabavlja “barjaktare” i “rafale”

Završena vežba “Vatreni štit 22”, Srbija nabavlja “barjaktare” i “rafale”

0
google news

Na poligonu Pasuljanske livade održana je združena taktička vežba Vojske Srbije sa bojevim gađanjem “Vatreni štit 2022” u noćnim uslovima. Za Srbiju je veoma važno da snaži sebe ekonomski, čuva stabilnost i mir, naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

FOTO: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Vežba je započela ispaljivanjem signalnog metka crvene boje, nakon čega je usledilo izvođenje odbrambene operacije u različitim abijentima i vremenskim uslovima.

FOTO: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Na vežbi je učestvovalo više od 1.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade.

Tokom vežbe dejstvovao je i novouvedeni protivoklopni raketni sistem “kornet em”, koji poseduje sposobnosti za uništenje kompozitnog čelika do 1,3 metra na daljinama do 8.000 metara.

FOTO: TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Za Srbiju je veoma važno da snaži sebe ekonomski, čuva stabilnost i mir, naglasio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nakon vojne vežbe na Pasuljanskim livadama, predsednik Srbije je rekao da se moglo videti da bi malo ko voleo da se nađe na strani neprijatelja.

“Ta vrsta vatrene moći koju smo večeras prikazali je samo deo, nije ni blizu svega što imamo. Prosto nikome ne bi bilo jednostavno da se takvoj vatrenoj moći suprostavi. Nastavićemo sa našim opremanjem”, naglasio je Vučić.

Moraćemo da nastavimo da snažimo helikopterske jedinice kao i upravljanje bespilotnim letelicama, rekao je predsednik Srbije. On je rekao da će Srbija nabaviti i “francuske naočare” i time biti potpuno osposobljeni za noćnu borbu. “U utorak ili sredu predstavićemo  najmoćnije oružje koje Srbija ima, pregovaramo sa Francuskom o kupovini 12 novih ‘Rafala’, o tome pričam već godinu dana, a razgovaramo i za još 12 polovnih. Razgovaramo i sa trećim zemljama, pojavljuju su i druge, konkurencija je velika. Radimo na tome, ali nas ubi ovaj ekonomski rat, a sve smo bili isplanirali”, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je rekao i da je tražio pre dva dana “barjaktare” i dobio obećanje od turskog predsednika Erdogana da ćemo preko reda dobiti mogućnost da kupimo te bespilotne letelice.

“Narednih dana prikazaćemo novi ponos Vojske Srbije, nešto što pojačava naše borbene sposobnosti koja je danas mnogostruko snažnija nego što je bila i značajan je odvraćajući faktor za one koji bi pokušali da ugroze stabilnost Srbije”, naglasio je Vučić.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version