Naslovna Novosti UKRAJINA Dan 27 – Turska i Rumunija na oprezu zbog mogućih mina...

UKRAJINA Dan 27 – Turska i Rumunija na oprezu zbog mogućih mina u Crnom moru

0
google news

Dvadeset sedmi dan rata u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o krizi u Ukrajini. Moskva poručuje da je za aktivnije pregovore sa Kijevom. Kijev upozorava na kritičnu humanitarnu situaciju u Hersonu. Tusrka i Rumunija su na oprezu zbog mogućnosti postojanja plovećih mina u Crnom moru.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Tatjana Moskalkova, zaštitnica građana u Rusiji, rekla je sinoć da je devet ruskih vojnika razmenjeno za gradonačelnika Melitopolja i da se nada da se neće odugovlačiti sa novim razmenama.

U ponedeljak je uspostavljeno sedam humanitarnih koridora kojima je evakuisano preko 8.000 ljudi, od kojih 3.000 iz Marijupolja.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da bi kompromis u pregovorima između Ukrajine i Rusije, koji bi se ticao bezbednosnih garancija, Donbasa i Krima, zavisio od građana Ukrajine – o tome bi se odlučivalo na referendumu. 

Šef evropske diplomatije Žosep Borelj poručio je da je EU spremna da uvede nove sankcije Rusiji zbog njenog napada na Ukrajinu. Ministri spoljnih poslova EU nisu, međutim, postigli dogovor o tome da li i kako uvesti sankcije unosnom energetskom sektoru Rusije.

Od početka konflikta u Ukrajini poginulo je najmanje 925 civila, saopštavaju Ujedinjene nacije.

Rat u Ukrajini počeo je 24. februara. Rusija tvrdi da je u Donbasu vršen genocid nad civilima ruske nacionalnosti i da je u pitanju “specijalna vojna operacija” sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version