Naslovna Novosti Crnogorska artiljerija u XIX vijeku: Objavljena druga knjiga o naoružanju crnogorske vojske

Crnogorska artiljerija u XIX vijeku: Objavljena druga knjiga o naoružanju crnogorske vojske

0
Crnogorska artiljerija u XIX vijeku: Objavljena druga knjiga o naoružanju crnogorske vojske
Crnogorska artiljerija u XIX vijeku: Objavljena druga knjiga o naoružanju crnogorske vojske
google news

Realizujući programe svog naučnoistraživačkog rada Istorijski institut Univerziteta Crne bavi se različitim temama iz istorije Crne Gore. Pored ostalih, one se odnose na političku, vojnu, ekonomsku i privrednu istoriju Crne Gore, razvoj državnosti zemlje u institucionalnom i normativnom smislu, istorijom kulture, istorijom diplomatskih odnosa, istorijom parlamentarizma, međunarodnim aspektima geopolitičkog položaja zemlje.

Hronološki posmatrano teme koje su bili zastupljene u planovima rada Istorijskog instituta obuhvatale su veoma širok hronološki luk od antičkog perioda do savremenih dana.

Jedan od aktuelnih projekata u Istorijskom institutu UCG tiče se crnogorske vojske i njenog naoružanje u drugoj polovini XIX i početkom XX vijeka. Projekat је zamišljen kao višetomna edicija, o različitim pitanjima vezanim za opremanje i naoruženje crnogorske vojske, kao i  promjene u načinu njene organizacije.

U prethodnoj godini završen je rad na prvoj knizi projekta koja nosi naziv: Crnogorsko naoružanje (1870-1916) / Montenegrin  Weapons ( 1870-1916). U njoj je obrađen razvoj  pješadijskog, posebno strijeljačkog, naoružanja Crne Gore od 1870. do 1916. godine.

Ovih dana je  izašla iz štampe i druga knjiga o naoružanju crnogorske vojske, koja nosi naslov: „Crnogorska artiljerija u XIX vijeku/ Montenegrian artillery in the XIX century“.

U oba slučaja riječ je o ilustrativnim monografijama koje prikazuje sve tipove crnogorskog oružja, u prvoj streljačkog, a u drugoj ariljerijskog. Kao ilustrativni materijal u oba slučaja korišćen je  značajn broj  fotografija koje  potiče iz čeških, poljskih i arhiva  i arhivskih ustanova  drugih zemalja, koje su do 1918 godine bile u sastavu Austro-Ugarske, kao i Državnog arhiva Ruske Federacije i Centralnog državnog Vojnoistorijskog arhiva, Arhivske zbirke  Istorijskog instituta, Državnog arhiva Crne Gore, Arhiv Srbije. U oba izdanja ima i fotografija nekih tipova  oružja  koje nije sačuvano u Crnoj Gori.  Njihovih  publikovanje u toliko je značajnije, jer se to čini prvi put u domaćim izdanjima. Korišćena je i  periodika Crne Gore, Srbije, Austro-Ugarske.

Projektom rukovodi dr Radoslav Raspopović, direktor Istorijskog instituta UCG, a glavni saradnik u njegovoj realizaciji je regonalno poznat vojni istoričar Branko Bogdanović.

Monografiju možete preuzeti na sledećem linku: https://www.ucg.ac.me/objava.php?blog_id=21710&objava_id=131532

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version