Naslovna Avijacija Black Hawk helikopteri uskoro u Hrvatskoj

Black Hawk helikopteri uskoro u Hrvatskoj

1
Black Hawk helikopteri uskoro u Hrvatskoj
Black Hawk helikopteri uskoro u Hrvatskoj
google news

Dva američka helikoptera UH-60M Black Hawk za nekoliko dana stižu u Hrvatsku. Reč je o donaciji SAD-a vrednoj 50-ak miliona dolara.

Black Hawk helikopteri uskoro u Hrvatskoj

Helikopteri, dolaze rastavljeni i u sanducima. Privremeno će biti smešteni na Plesu. Iako je odluku o nabavi Vlada donela još u mandatu bivšeg ministra Damira Krstičevića – još nisu počeli radovi na izgradnji hangara u Lučkom, gde bi trebali biti smešteni.

Još dva takva helikoptera UH-60M Black Hawk sa standardnom USG opremom država Hrvatska će kupiti a za njih izdvojiti 115 miliona dolara. Prelazak na novu letačku platformu uvek je kompleksan proces, posebno kad se uzme u obzir da je u ovom slučaju reč o prelasku na zapadnu tehnologiju:

“HRZ se već dokazao s usvajanjem i uvođenjem u upotrebu OH-58D Kiowa Warrior-a, no taj proces je olakšan činjenicom da se Kiowe kao platforma temelje na obučno-trenažnom Bellu 206, koji naše zrakoplovstvo koristi gotovo dva i pol desetljeća. Ipak, lekcije naučene s Kiowama dragocjene su, kao i iskustva savezničkih zemalja poput Slovačke koja je u operativnu uporabu RZ-a također uvela UH-60M, a već je raspolagala helikopterom Mi-17.” izjavio je svojevremeno brigadir Mario Pleša za sajt hrvatski-vojnik.

Motori na ovom Black Hawk-u su T700-GE-70 ID a navigacioni uređaji H-764GU (EGI).

U kupoprodajni ugovor je uključena i oprema za bezbednost komunikacija uključujući AN/APKS-123A transponder za identifikaciju (IFF), AN/ARC-201D RT-1478D i AN/ARC-231 RT-1808A radio. U standardnom paketu idu i garancija, obuka, podrška, usluge kalibracije, rezervni delovi i alat za popravku, prateća oprema, komunikaciona oprema, oružje, municija, uređaji za noćno osmatranje, publikacije i tehnička dokumentacija..

Glavni nosioci ugovora su Sikorsky Aircraft Company, Stratford, Konektikat; i General Electric Aircraft Company (GEAC), Lin, Masačusets,

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version