Naslovna Mornarica Francuska fregata ušla u Crno more

Francuska fregata ušla u Crno more

0
Overnja
Overnja
google news

Francuska fregata Overnja (Auvergne) naoružana navođenim raketama uplovila je u Crno more, a ruska Crnomorska flota nadgleda njeno kretanje, saopštio je novinarima Nacionalni centar za rukovođenje odbranom Rusije.

„Snage Crnomorske flote započele su nadgledanje aktivnosti fregate ‘Overnja’ francuske Ratne mornarice naoružane navođenim raketnim oružjem koja je ušla u Crno more“, naveli su u Centru koji je u sastavu Ministarstva odbrane Rusije.
Fregata Auvergne

Inače Auvergne fregata pripada grupi protivpodmorničkih brodova iz programa FREMM. Od ukupno osam iz programa FREMM pored “Auvergne” tu su i “Bretagne” i “Normandie”, a sve tri su najnovije proizvodnje u rasponu od 2017-2020. Fregate FREMM imaju deplasman od oko 6000 tona, dužinu 142 m, širinu 20 m i domet od 6000 NM pri brzini od 15 čvorova. Ugrađena je pogonska konfiguracija CODOG ili CODAG, a pogon se sastoji od dizel motora i/ili gasnih turbina GE/Fiat Avio LM2500. Takva konfiguracija pogona omogućava postizanje brzine veće od 27 čvorova. Na krmi broda postavljena je helikopterska platforma koja ima mogućnost da nosi jedan helikopter NH90. FREMM fregate su među tehnološki najnaprednijim i najkonkurentnijim plovilima na tržištu. Oni nose izuzetno moćno oružje i opremljeni su najsavremenijim sistemima naoružanja i opremom koja uključuje višenamenski radar Herakles i torpeda MU90.

Podsetimo, prošle nedelje tri francuska vojna aviona pokušala su iznad Crnog mora da se približe ruskim granicama, ali su ih ruski lovci Su-27 primorali da se udalje. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu krajem novembra je ukazao na aktiviranje zemalja NATO-a u blizini ruskih granica.

On je naglasio da je Moskva u takvim uslovima prinuđena da održava borbenu gotovost svojih nuklearnih snaga i razvija potencijal nenuklearnih snaga za obuzdavanje.

Iako Francuska nije poslala ratne brodove u Crno more od septembra 2020. godine, nadzorni letovi i misije za ispitivanje bezbednosti ruskih pomorskih granica su sprovedene u februaru i maju 2021, a ruski avioni su svaki put pokušavali da presretnu i isprate potencijalne uljeze.

Raspoređivanje fregate Overnje dolazi u trenutku kada NATO pojačava svoje vojno uporište u regionu Crnog mora usred izveštaja zapadnih medija da Rusija možda planira „invaziju“ na Ukrajinu, optužbe koje Moskva odbacuje kao neutemeljene.

Izvor: Interfax-Reuters

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version