Naslovna Oružje Novo Oružje Špijunski kamen

Špijunski kamen

0
Špijunski kamen
Špijunski kamen
google news

Kadeti vazduhoplovne akademije iz Voronježa napravili su ‘špijunski kamen’ – robotizovani sistem za praćenje neprijatelja, posebno koristan u ratnim uslovima

Ruska Vojno-vazduhoplovna akademija ”Profesori Žukovoski i Gagarin” Vojnog nastavno-naučnog centra vazduhoplovnih snaga iz Voronježa (Военный учебно-научный центр Военно-воздушных сил – Военно-воздушная академия имени профессора Н.Е. Жуковского и Ю.А. Гагарина», г. Воронеж) je tokom tri godine rada razvila novi način osmatranja i praćenja neprijatelja.

Razradom projekta rukovodio je Naučno-tehnički komitet Glavne uprave za borbenu obuku Oružanih snaga (Главное управление боевой подготовки Вооруженных Сил Российской Федерации) a tvrdi se da je stručni rukovodilac kadeta VVA ”Žukovski i Gagarin” ideju o robotizovanom sistemu za osmatranje doneo iz Sirije.

U tzv. ”brzi” kamen ugrađeni su kamera i mikrofoni, kreće se pomoću gusenica,  u režimu mirovanja može provesti skoro jedan dan a nakon toga ima mogućnost snimanja u trajanju od 15 časova. Inače, sistem radi na integrisanim programskim jezicima – objektno orijentisanom C# (C sharp) (nastao 2002. kao sastavni deo MS .NET Framework 1.0) i usavršenom jeziku visokog nivoa Python. Operator sistema može biti udaljen i do dva kilometra od uređaja.

Prva praktična ispitivanja novog sisitema nadzora pitomci su izveli u parku oko Akademije, maskrajući kamen u kaldrmu staze kraj borove šume. Osnovna ideja za ovako maskirani sistem osmatranja i nadzora bila je u tome da uređaj ne pada u oči neprijateljskim snajperisitima. Naime, dobro uvežbani snajperista će na terenu uočiti svako robotizovano sredstvo i brzo ga neutralisati. No, ”kamen” koji se brzo kreće i u trenutku može da se ”ukopa” u mestu i miruje satima – teško će privući pažnju strelca.

U vreme kada je svet preplavljen vestima o novim robotizovanim vojnim sistemima najrazličitije namene (osmatračke, antidiverzione, vatrene, vatrogasne itd), novo rusko ”čudo” budi interesovanje samo idejom da je zamaskirano kao – kamen. No, ostaje otovoreno pitanje i da li je ideja preneta baš iz Sirije. Naime, 2006 godine izbila je afera oko hapšenja četvorice radnika NVO – pripadnika britanske obaveštajne službe u Moskvi.

Tada je FSB obelodanila da su se ova lica prilikom obavljanja špijunske delatnosti služila elektronskim uređajem zamaskiranim u – kamen izrađen od plastike! Britanija je, naravno, kategorički odbacila ovakve optužbe.

Ali, bivši šef kabineta i savetnik Toni Blera, Džonatan Pauel (Jonathan Nicholas Powell), 2012 godine je priznao da su se Brtitanci služili sličnim uređajem (RockCam), proizvodom kompanije Lockheed Martin. Šta  više, u septembru 2013 godine na internet aukciji eBay ovaj uređaj je Gregori Peri (Gregory Perry) ponudio na prodaju sa početnom cenom od 3 miliona USD (ili, kupi odmah – za 10 miliona USD).

Američki časopis Mother Jones je iste godine preneo delove iz Perijeve biografije koji ukazuju da se možda radilo o pravom RokKamu – kamenu-špijunu:

Kasnih 90-ih, Perri je radio za NETSEC Inc, izvođača koji je instalirao zaštitne zidove i radio za otkrivanje upada EOUSA. (Njegovo zaposlenje u NETSEC-u je za Mother Jones potvrdio Zal Azmi, bivši glavni službenik za informacije za EOUSA i FBI.) Zatim je 2002. godine Perrija angažovao podizvođač po imenu Advenced Wireless Automation (AVA), gde je imao 10 odsto osnivački udeo u kompaniji. Sjajni proizvod podizvođača bio je RockCam, koji je ili video kamera sa puno baterija ili visokotehnološka oprema za nadzor, u zavisnosti od toga koga pitate.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version