Naslovna Avijacija Jedinstveno i neobično oružje koje se koristi u Siriji

Jedinstveno i neobično oružje koje se koristi u Siriji

2
google news

Ova oružja su doprinela da se preokrene tok rata a još uvek se nalazi na dežurstvu u Siriji.

Ruska armija je još 2015. godine koristila veliki deo svog arsenala da preokrene odnos snaga u sirijskom ratu. Naš izbor se sveo na sledeće jedinstveno i neobično oružje: Tu-160, APS-5, TOS-1A

Beli Labud

Тu-160 je najveći i najmoćniji nadzvučni avion u istoriji ratnog vazduhoplovstva. To je ujedno i najbrži bombarder koji se u ovom trenutku koristi. Zbog svog izgleda je dobio naziv „Beli labud“.

Svaki „Beli labud“ može da nosi 45 tona bombi i raketa. Radi poređenja, strani avioni istog ranga nose najviše 34 tone municije (B-2 – 27 tona, B-1 – 34 tone, B-52 – 22 tone). Ovaj avion ima najmoćnije motore u klasi strateških bombardera, tako da razvija brzinu od 2.300 kilometara na čas, što je rekordni pokazatelj za strateške bombardere.

Tu-160 jedinstveno i neobično oružje
Tu-160

„Beli labudovi“ su prvi put primenjeni u borbama za vreme ruske kampanje u Siriji. Krajem 2015. godine oni su krstarećim raketama H-555 izvršili napad na objekte „Islamske države“.

„Taj napad je imao i simboličnu i ratnu svrhu. Simboličnu, jer je trebalo da pokažemo svetu mogućnosti naše strateške avijacije. Ratnu, jer smo morali hitno da redukujemo snage ’Islamske države’ na zemlji i ujedno da vidimo kako će se Tu-160 ponašati u pravim borbenim uslovima za vreme dugih letova“, rekao je za portal Russia Beyond Viktor Murahovski, glavni urednik lista „Arsenal Otečestva“.

U ovom trenutku Ratno vazduhoplovstvo Rusije poseduje 16 aviona Tu-160 i Tu-160M1. U okviru državnog programa modernizacije naoružanja za 2018-2025. planirano je da se ovi modeli modernizuju u verziju M2, koja će imati nove kompjuterske sisteme i novu avioniku, novi zaštitni navigacioni sistem, nova sredstva za radioelektronsku borbu koja će štititi avion i njegove rakete od „zaslepljivanja“, kao i nove moderne vođene i nevođene projektile.
New footage of Russian strategic bombers striking targets in Syria

Podvodna automatska puška

APS-5 je skraćenica od „Автомат Подводный Специальный“. To je podvodno oružje koje koristi ruska mornarica. Uveden je u eksploataciju još 1975. godine, u sovjetskom periodu, ali je sa njega skinut pečat državne tajne tek posle raspada Sovjetskog Saveza, za vreme godišnje međunarodne vojne izložbe u Abu Dabiju.

aps-5 jedinstveno i neobično oružje
APS-5

Koristili su ga i još uvek ga koriste ruski marinci za zaštitu ratnih i trgovačkih brodova u sirijskoj bazi Tartus.

Ovaj automat u borbi uništava cilj udaljen 30 metara na dubini od 5 metara. Domet zavisi od dubine. Na dubini od 40 metara može da uništi cilj udaljen svega 10 metara.

Oružje je prvobitno bilo namenjeno za likvidaciju podvodnih diverzanata i špijuna potencijalnog neprijatelja. Uglavnom se koristi za zaštitu brodova i podmornica od pokušaja da im se za dno zakači bomba. Može se koristiti i za zaštitu marinaca od podvodnih grabljivica poput ajkula.

APS-5 ima režim pojedinačne i automatske paljbe. Može se koristiti i na suvom, ali tada nije mnogo efikasan, jer mu domet nije veći od 100 metara. Zbog te okolnosti su komandosi prinuđeni da nose dva automata, APS i AK, da bi se mogli boriti i na suvom.

Koristi ga i Vojska Srbije, ronioci 82. čete rečnih diverzanata pri 72. Specijalnoj Brigadi.

Автомат АПС: морской спецназ Балтфлота применил подводное оружие на учениях

Teški višecevni bacač raketa TOS-1A

TOS-1A teški višecevni bacač raketa može da nanese neprijatelju štetu ravnu posledicama taktičkog nuklearnog napada. Plotun ispaljen iz ovog radiohemijskog sistema uništava sve živo na površini od 40.000 kvadratnih metara, gde nije moguće čak ni skrivanje u podzemnim skloništima.

TOS-1A jedinstveno i neobično oružje
TOS-1A

„Ovo je jedan od najsmrtonosnijih sistema naoružanja koje armija poseduje. TOS se koristi u specijalnim operacijama, kada jedinice moraju brzo da zauzmu položaje i sravne sa zemljom loše zaštićenu neprijateljsku bazu sa šatorima, oklopnom tehnikom i sličnim. Idealni ciljevi su kampovi na poljanama, utvrđeni borbeni položaji u planinama i kolone neprijateljskih vozila sa naoružanim vojnicima“, objasnio je Murahovski.

Modernizovana verzija TOS-1A ima 24 rakete. Može da ispaljuje rakete iz jedne i iz dveju cevi istovremeno. Ceo plotun iz dveju cevi traje 6 sekundi, a iz jedne 12 sekundi. Potrebno je 90 sekundi za pripremu i otvaranje paljbe.

Sistem je namenjen za uništavanje lake oklopne tehnike, za spaljivanje objekata i građevina, i za uništavanje žive neprijateljske sile šrapnelima i plamenom od eksplozije rakete kalibra 220 mm sa termobaričkim i dimnim bojevim glavama. TOS-1A ima domet 6 kilometara.

ТОС 1А “Солнцепек“ работает в Сирии

Izvor: rbth.com

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version