Naslovna Oružje Novo Oružje Snajperske puške McMillan .50

Snajperske puške McMillan .50

0
McMillan M86
google news

Jedan od trendova razvoja savremenih snajpersklh pušaka krajem osme decenije XX veka  je bio da idu prema većim kalibrima. Neke od njlh su bile prilagođene municiji za teške protivavionske mitraljeze i nekadašnje protivtenkovske (PT) puške. Još u Korejskom ratu se sovjetska PT puška kalibra 14,5 mm koristlla kao snajper. Puške specijalne namene u kalibru .50 (12,7 mm) tada su već koristile američke snage u nekoliko operacija. Na tržištu SAD pojavilo se više modela vojničkih pušaka većeg kalibra i to uglavnom, u kalibru 12,7 mm a za razvoj nekih od njih su poslužila i iskustva iz rata u Vijetnamu. U ovom kalibru, među najpoznatijima se, svakako, nalazilo više modela iz proizvodnog programa firme McMillan Gunworks Inc. Ova kompanija iz Phoenix-a u Arizoni je bila snabdevač američke ratne mornarice snajperskim puškama za specijalne namene (Special Applications Scoped Rifle, SASR), koje su se, prevashodno, koristile za protivminska dejstva. Osim ovoga, McMillan je opremao armiju i neke specijalne američke snage svojim puškama u istom kalibru. To su bili modeli M87 i M88. 

Pripadnik SEAL sa McMillan M-86 snajperom na palubi broda Hercules. 1989 izvor: S21K.Co

McMillan M87 ELR (Extreme Long Range) je moderna snajperska puška repetirka. Ukupna dužina je 1350 mm, dok je cev, koja je izrađena od izuzetno kvaltetnog čelika, duga 737 mm. Na ustima cevi se nalazi gasna kočnica lepezastog oblika. Kundak i usadnik su izrađeni od plastične mase ojačane staklenim vlaknima (fiberglas). Na pušci se nalaze podesive nožice koje se mogu preklapati. Uobičajna optička nišanska sprava, koja se ugrađuje na pušku, je ”Leupold – Stevens” uvećanja x80, a ima mogućnost podešavanja po visini 180 minuta. Ovaj model, bez optičkog nišana, ima masu 9,5 kg, koja dozvoljava solidnu fleksibilnost kod upotrebe. Iako se koristi jak metak, gasna kočnica smanjuje veliku silu trzanja oružja, pogotovo za obučenog strelca, na zadovoljavajući nivo. Opisana snajperka se, uglavnom, koristi za dejstva na borbena vozila i helikoptere, i to na daljinama i preko 1500 metara. Za potrebe transporta puška se može sklopiti na dužinu do 990 mm.

Harris/McMillan M-86
McMillan M-86
McMillan M87r
McMillan M87R
McMillan M88

McMillan proizvodi i dve snajperske puške slične modelu M87 ELR, ali u manjem kalibru. Model M86 SR (Sniper Rifle) koristi metak 7,62 mm NATO i upotrebljava se za srednja snajperska odstojanja. Puška M86 LR (Long Range) je izgrađena oko metka .300 Win. Mag. i koristi se za dejstvo po ciljevima na većim daljinama. Postoji i model M87 R, u svemu isti sa M87 ELR, ali ima magacin kapaciteta pet metaka.

McMillan M86

Za pušku McMillan Model M88 se slobodno može reći da je kopija standardnog modela M87, sa tim da ima bitno poboljšanje u dvodelnom kundaku, koji je anatomski bolje oblikovan. Za rastavljanje kundaka nije potreban neki poseban alat, jer se to radi pomoću ručice zatvarača.

McMillan M-86
McMillan M-86

Krajem 2000 godine pojavio se novi model AMR – McMillan TAC-50, koji se u suštini zasnivao na ranijim varijantama sa obrtno-čepnim zatvaračem. Kundak je dobro anatomski oblikovan sa izuzetno podesnim rukohvatom, a magazin je, kao kod M-87 R, kapaciteta pet metaka. Puška je opremljena novom, višestruko perforiranom cilindričnom gasnom kočnicom.  Zrno na ustima cevi ima brzinu od 823 m/s; efektivni domet je 1800 a maksimalni – čak 7700 metara! U maju 2017, snajperista kanadske Joint Task Force 2 u Iraku je zabeležio najdalji uspešni pogodak; iz puške McMillan Tac-50, koristeći metak Hornady A-MAX .50 (.50 BMG) pogodio je cilj udaljen 3540 metara!

McMillan TAC-50
McMillan TAC-50

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version