Naslovna Novosti Obuka Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“

Obuka Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“

0
Grifoni
Grifoni
google news

Pripadnici Bataljona za specijalne operacije „Grifoni“ iz sastava 72. brigade za specijalne operacije realizuju kondicionu obuku za realizaciju namenskih zadataka.

Grifoni

Reč je o naprednoj obuci specijalnih jedinica leti u veranju, ronjenju i samostalnoj ishrani u prirodi, kojom se održavaju i unapređuju sposobnosti za realizaciju zadataka u svim zemljišnim i meteorološkim uslovima.

Na obuci u veranju pripadnici jedinice usavršavaju tehnike kretanja i veranja u planini, prelaz preko vodenih prepreka i spasavanje povređenih na teško prohodnom terenu. Tokom obuke u ronjenju uvežbava se realizacija zadataka pod vodom na dubinama do 40 metara, dok se u okviru samostalne ishrane u prirodi „grifoni“ osposobljavaju za preživljavanje u uslovima kada je redovno snabdevanje hranom otežano ili onemogućeno.

Grifoni

Veliki broj složenih zadataka i raznolikost dejstava koje izvodi 72. brigada za specijalne operacije zahteva od njenih pripadnika visoku fizičku spremnost i mentalnu snagu, zbog čega se u jedinici svakodnevno odvija intenzivna obuka radi očuvanja i unapređenja sposobnosti za izvođenje specijalnih operacija i dejstava u svim zemljišnim, meteorološkim i borbenim uslovima.

72. brigada za specijalne operacije je pravni sledbenik 72. specijalne brigade koja je odlikovana Ordenom ratne zastave 16. juna 2000. godine.

U okviru organizacijskih promena iz 2006. godine, delovi 72. specijalne brigade ušli su u sastav novoformirane Specijalne brigade. Rang brigade i status jedinice vraćeni su odlukom predsednika Republike Srbije od 21. decembra 2019. godine, na osnovu koje je formirana 72. brigada za specijalne operacije, kao jedinica neposredno potčinjena načelniku Generalštaba Vojske Srbije.

U sastavu 72. brigade za specijalne operacije su komanda, Komandni bataljon, Bataljon za specijalne operacije „Grifoni“, Bataljon za specijalne operacije „Sokolovi“, Logistička četa i Vod vojne policije.

Dan 72. brigade za specijalne operacije obeležava se 27. januara.

Moto pripadnika 72. brigade za specijalne operacije je:
„KADA DRUGI NE MOGU I NE SMEJU, SAMO JE JEDNA… 72. KOJA UVEK MOŽE I SME!“.

Izvor: МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

Grifoni

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version