Naslovna Novosti Kineski ratni brod umalo udario u američki razarač kod Tajvanskog moreuza

Kineski ratni brod umalo udario u američki razarač kod Tajvanskog moreuza

1
luyang 3 klasa razarač
luyang 3 klasa razarač
google news

Brod Ratne mornarice Narodne Republike Kine klase Luiang III približio se američkom razaraču USS Chung-Hoon na udaljenosti manjoj od 150 metara.

Prema kanadskom emiteru Global News, akcije kineskih mornara umalo su dovele do ozbiljnog sukoba između vojnih sudova dve zemlje.

Prema izvoru, incident se dogodio tokom zajedničke američko-kanadske misije u Tajvanskom moreuzu. U odgovoru na bliski sastanak, Indo-pacifička komanda Oružanih snaga SAD zvanično je saopštila da takvo ponašanje kineskog broda krši utvrđena međunarodna pravila za bezbednu plovidbu na moru.

„U skladu sa međunarodnim pravom, USS Chung-Hoon (DDG 93) i HMCS (Kanadski brod Njegovog Veličanstva) Montreal (FFH 336) izveli su rutinski tranzit od juga do severa Tajvanskog moreuza 3. juna kroz vode u kojima se primenjuju slobode plovidbe i preletanja na otvorenom moru . Tokom tranzita, Mornarica narodnooslobodilačke vojske Kine LUYANG III DDG 132 (PRC LI 132) je na nebezbedan način izvela manevre u blizini Čung-Huna“, navodi se u saopštenju američke komande.

U američkom saopštenju se dodaje da je Čung-Hun zadržao kurs i usporio da bi izbegao sudar. Najbliža tačka približavanja kineskog ratnog broda bila je 150 jardi (137 metara), „i svojim radnjama su prekršila pomorska ’Pravila puta’ bezbednog prolaska u međunarodnim vodama“, navodi se u saopštenju.

Kineska ambasada u Kanadi je, odgovarajući na zahteve Global News-a za komentar, istakla da su američki i kanadski brodovi prvobitno obavestili o svom prisustvu u navedenom području. Portparol ambasade je dodao da su kineske pomorske i vazdušne snage, poštujući zakon, kontrolisale kretanje oba broda.

Istovremeno, američka indo-pacifička komanda je ranije izvestila o „agresivnom manevru kineskog lovca J-16“ nad američkim izviđačkim avionom RC-135 iznad Južnog kineskog mora. Prema navodima komande, američka letelica je 26. maja izvela „redovne bezbedne operacije“ u toj oblasti.

Vojska SAD objavila je i video koji demonstrira „interakciju“ između lovca J-16 kineske narodnooslobodilačke armije (baziranog na ruskom Su-27) i američkog izviđačkog aviona Boeing RC-135 iznad južnog kineskog mora. 

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version