Naslovna Novosti London će obučavati ukrajinske pilote, dati dronove velikog dometa i raketne sisteme...

London će obučavati ukrajinske pilote, dati dronove velikog dometa i raketne sisteme Kijevu

0
sunak i zelenski
sunak i zelenski
google news

Zelenski je 15. maja došao u London. Prema Telegrafu, britanski premijer Riši Sunak namerava da objavi novi paket pomoći za Ukrajinu, koji će uključivati „stotine protivvazdušnih raketnih sistema“ i dronova velikog dometa.

Obećano oružje će navodno „biti isporučeno u narednim mesecima, pošto se Ukrajina sprema da poveća svoj otpor“, saopštio je kabinet premijera. Bespilotne letelice koje će Velika Britanija preneti Ukrajini navodno imaju domet veći od 200 km.

storm shadow
storm shadow

London je prošle nedelje poslao Ukrajini još jedno oružje dugog dometa, a to su krstareće rakete Storm Shadow sposobne da pogode ciljeve na udaljenosti većoj od 250 km. Ove rakete već gađaju grad Lugansk u LNR.

„Velika Britanija je lider kada je u pitanju proširenje naših sposobnosti na zemlji i na nebu“, rekao je Zelenski.

Istog dana, pres-služba britanske vlade je saopštila da će na leto početi prva faza obuke ukrajinskih pilota u Velikoj Britaniji za upravljanje avionima različitih tipova. London će takođe nastaviti sa naporima da oružanim snagama ukrajine obezbedi lovce F-16, koje traži kijevski režim.

Od početka potpunih neprijateljstava u Ukrajini, Velika Britanija je već obučila 15 hiljada ukrajinskih vojnika na svojoj teritoriji, a od 2014. do 2022. godine obučeno je oko 22 hiljade njih.

London je prošle godine pružio vojnu podršku Ukrajini za 2,3 milijarde funti. Britanske vlasti su se obavezale da neće smanjiti podršku ove godine.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da nove vojne isporuke koje je Britanija najavila Ukrajini „sigurno vode ka daljem razaranju, daljim akcijama odmazde“.

„Za Ukrajinu je ova priča mnogo teža“, rekao je Peskov.

Pre posete Londonu, Zelenski je posetio Italiju i Vatikan, a potom Nemačku i Francusku.

Zelenski je papi poklonio pancir sa likom Device Marije. Kako se navodi, Zelenski je poglavaru svih katolika poklonio pancir koji je koristio ukrajinski vojnik, a koji je kasnije naslikan likom Device Marije.
Zelenski je papi poklonio pancir sa likom Device Marije. Kako se navodi, Zelenski je poglavaru svih katolika poklonio pancir koji je koristio ukrajinski vojnik, a koji je kasnije naslikan likom Device Marije.

Šolc je obećao da će podržati Ukrajinu “koliko god bude potrebno”, obećavajući oružje u vrednosti od 2,7 milijardi evra. Pariz je najavio da će ukrajinskoj vojsci predati desetine oklopnih vozila i lakih tenkova.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version