Naslovna Mornarica Izrael predstavio svoju bespilotnu podmornicu; “Plavi Kit” u završnoj fazi razvoja

Izrael predstavio svoju bespilotnu podmornicu; “Plavi Kit” u završnoj fazi razvoja [VIDEO]

2
bluewhale
bluewhale
google news

U saopštenju, izraelski odbrambeni gigant IAI-ELTA je naveo da je podmornica obavila hiljade autonomnih radnih sati, uključujući prikupljanje obaveštajnih podataka za pomorske i obalne ciljeve, akustičnu obaveštajnu informaciju i identifikaciju prisustva mornaričkih mina.

BlueWhale (plavi kit) je opremljen teleskopskim jarbolom, visokim nekoliko metara, na koji su montirani radarski i elektro-optički sistemi za otkrivanje morskih i obalnih ciljeva.

IAI-ELTA Systems Ltd. - BlueWhale System Autonomous Submarine System
Bespilotna podmornica BlueWhale

Satelitska komunikaciona antena postavljena na jarbol omogućava da se prikupljeni podaci u realnom vremenu prenesu na komandna mesta, bilo gde u svetu, na moru ili na kopnu.

Detekcija podmornica i prikupljanje akustičkih obaveštajnih podataka vrši se korišćenjem vučenog sonara dužine nekoliko desetina metara, kao i preko sonara sa bočne mreže sa prijemnikom postavljenim sa obe strane bespilotne podmornice.

Za detekciju pomorskih mina koristi se namenski sonar sa sintetičkim otvorom koji je instaliran na bokovima bespilotne podmornice.

Pored toga, BlueWhale dugačak 12 metara opremljen je paketom senzora koji pomaže da se obezbedi njegov bezbedno autonomno kretanje pod vodom ili blizu površine.

„Na osnovu svojih naprednih inženjerskih sposobnosti, Elta grupa iz IAI-a je po prvi put u svetu uspela da dovede do zrelosti razvoj i proizvodnju autonomnog podvodnog sistema sposobnog da izvrši širok spektar zadataka,“ Yoav Tourgeman, potpredsednik IAI i ELTA-in rekao je glavni izvršni direktor. „BlueWhale je značajan član IAI-ove porodice pomorskih proizvoda, koji uključuju rešenja za korišćenje u ekonomskim zonama isključenja, alata za upravljanje autonomnim plovilima i njihovu integraciju u nadgledanju pomorske arene.

BlueWhale može da obavlja značajan deo operacija klasične podmornice sa posadom, u periodu od nekoliko nedelja, uz minimalne troškove i održavanje.

Iako IAI ne želi da precizira u kojim obaveštajnim oblastima je već vršio nadzor, dve glavne mete izraelske pomorske obaveštajne službe su obala pojasa Gaze kao i obala Libana.

Nadzor u tim oblastima fokusira se na mešavinu sprečavanja napada, sprečavanja krijumčarenja oružja i prikupljanja obaveštajnih podataka o neprijateljskim snagama.

Izrael razvija bespilotne vojne sisteme od 1970-ih. Iako ih neki smatraju svetskim liderom u oblasti bespilotnih letelica, stalno ulaže napore da poboljša svoja autonomna pomorska i kopnena vozila. Nova bespilotna podmornica IAI-a bez sumlje predstavljaće pretnju izraelskim regionalnim neprijateljima.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version