Naslovna Novosti Da li je NATO navodio napad dronova na Sevastopolj?

Da li je NATO navodio napad dronova na Sevastopolj?

1
boeing e3f sda
boeing e3f sda
google news

Mugin-5 Pro 5000 mm Carbon Fiber dronovi sa eksplozivom su 29. aprila u 03:00, napali teritoriju skladišta nafte u Sevastopolju. Usled udara jedne letilice u rezervoar u rejonu ul. Braća Manganari u okrugu Kozački zaliv, došlo je do požara na površini od 1000 m2.

No, 28. aprila, oko 18 časova, južno od obale Krima, primećena su tri vojna NATO aviona. Prema analitičarima Vojne hronike (Военнaя хроникa) sa platforme Telegram, jedan Boeing E3F SDA (AWACS) francuskog ratnog vazduhoplovstva poslat je u to područje radi prikupljanja elektronskih obaveštajnih podataka.

Letilicu za upozorenje i kontrolu u vazduhu (Airborne Warning and Control System, AWACS) pratila su dva lovca francuskog ratnog vazduhoplovstva Dassault Rafale. Avioni su uočeni pomoću uređaja za praćenje.

Od mesta gde su francuski avioni narušili vazdušni prostor zatvoren za letove, do Sevastopolja, u pravoj liniji ima oko 250-300 km. Prilaz tročlane grupe Krimu iz zone bugarske luke Konstanca pokrivao je avion francuske mornarice Breguet Br.1150 Atlantique 2.

Boeing-E3F SDA od elektronske opreme ima radar Northrop GrummanAN/APY-2, taktičku digitalnu komunikacionu opremu AIL APX-103 IFF/TADIL-J (Tactical Digital Information Link-Joint), navigacionu radiolokacionu stanicu RLS (radar оr radio detection and ranging) AN/APS-133 (proizvođačka oznaka RDR-1FB) i sisteme za elektronsko obaveštavanje Have Quick A-NETS (Network for Electronic Transfers).

Ova oprema omogućava detekciju signala sa radara protivvazdušne odbrane i bilo koje druge vojne opreme sa poznatim i nepoznatim parametrima na udaljenosti do 400 km. Tako, prema ruskim izborima, NATO može da pomaže oružanim i snagama bezbednosti Ukrajine u planiranju napada na odabrane objekte.

Devet časova nakon odlaska aviona NATO, Sevastopolj su pogodile bespilotne letelice. Mugin-5 Pro je u stanju da leti na maloj visini i relativno je jeftin i lak za izvođenje sabotaže. Tako autor posta zaključuje da su podatke o sastavu i vremenu delovanja PVO Rusije na Krimu, prikupili francusi avioni, preneli ih u jedinstveni informativni centar NATO i odatle prosledili Ukrajincima.

Najverovatnije su bespilotne letelice Mugin-5 Pro bile unapred pripremljene za udar i mogle su da se koriste sa skoro svakog aerodroma, kako u delu Hersonske oblasti koji kontrolišu Oružane snage Ukrajine (na primer, aerodrom Černobajevka), tako i sa druge piste.

mugin 5
mugin 5

Za poletanje, dronovima ovog tipa potrebno je samo 60 m betona. Za sada je teško reći šta je bila prava svrha napada, ali sutradan, 29. aprila, u vazdušnom prostoru Krima primećen je ruski državni Tu-204-300 (RA-64059).

Uprkos činjenici da je jedan dron ipak pogodio metu, efikasnost takvih udara je mala. Pretpostavlja se da je u noćnom napadu bilo uključeno oko 10-12 dronova. Sa vojno-taktičke tačke gledišta, udar samo jedne letilice, iako je neprijatno, nije u stanju da dovede do promena na bojnom polju.

Moguće je da je ovaj udar bio probni i da je bio neophodan za prikupljanje informacija o radu ruskih snaga PVO i elektronskog ratovanja u pripremi za novi napad.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version