Naslovna Novosti Kuleba nakon novih ruskih raketnih napada: Naoružavanje Ukrajine lovcem F-16 je put...

Kuleba nakon novih ruskih raketnih napada: Naoružavanje Ukrajine lovcem F-16 je put do mira

0
rdaf f 16 u formaciji
rdaf f 16 u formaciji
google news

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba smatra da su nedavni ruski raketni napadi na “mirne gradove dodatni dokaz potrebe da se Ukrajina naoruža F-16”.

„Put ka miru zavisi od povlačenja Rusije iz Ukrajine. Put ka miru je naoružavanje Ukrajine borbenim avionima F-16 i zaštita naše dece od ruskog terora“, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova.

dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap
dmitro kuleba foto john minchillo : tanjug:ap

Ruske trupe su u noći sa četvrtka na petak izvele masivan napad krstarećim raketama na neke ciljeve na teritoriji Ukrajine. Uglavnom su gađani vojni ciljevi, uključujući komandne tačke, komunikacione centre ili mesta na kojima je raspoređena vojna oprema. Pogođeni su i ciljevi infrastrukture za snabdevanje energijom i gorivom, koji se aktivno koriste u vojne svrhe.

Za izvođenje vazdušnih udara ruska strana je koristila bombardere Tu-95MS i Tu-22M3 iz sastava opreme dalekometne avijacije. Operativno-taktička avijacija je korišćena i za lansiranje takozvanih „krilatih bombi“, koje mogu da pogode ciljeve udaljene desetinama kilometara. Napadi su bili usmereni i na liniju fronta i na okruge iza nje, gde se obučavaju rezervni sastavi Oružanih snaga Ukrajine.

Odluka da se Ukrajini daju borbeni avioni F-16 pripada političkim liderima, izjavio je prošle nedelje u Ramštajnu predsednik Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD general Mark Mili.

general mark milley
general mark milley

„Odluku da se obezbedi F-16 ili bilo koji drugi avion četvrte generacije iz mnogih zemalja donose politički lideri. Međutim sa vojne tačke gledišta, zadatak je kontrola vazdušnog prostora. Vazdušni prostor se može kontrolisati na različite načine. A najekonomičniji, najefikasniji i najbrži način za Ukrajinu danas je protivvazdušna odbrana, koju (Ukrajinci) koriste više od godinu dana, sprečavajući Ruse da efikasno koriste vazdušni prostor“, rekao je tada general Mili, u bazi Ramštajn.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version