Naslovna Avijacija Zbog čega napredni lovci 5. generacije i dalje imaju avionske topove?

Zbog čega napredni lovci 5. generacije i dalje imaju avionske topove?

0
f 22 puca iz topa
f 22 sa M61A2 Gatling 20 mm
google news

Kada je u filmu Top Gun, Maverick rekao Gusu da je njegov avion preblizu za upotrebu raketa, ovaj je prešao na topove, američka mornarica je i dalje letela sa F-14 Tomcat, dvomotornim presretačem čiji je prvi let zabeležen davne 1970.

Današnji američki napredni lovci pete generacije, F -22 i F-35 su svoje prve letove izveli 1997. odnosno 2006. godine i mogu da pogode metu kilometrima daleko, pre nego što ih neprijatelj vidi. Zašto oni još uvek nose topove? Kratak odgovor je da ih, nakon istorijskih pouka, piloti lovaca žele.

top na f 22
F-22A topovski sistem Gatling. Iza skrivenih vrata iznad desnog usisnika vazduha je skriven višecevni top M61A2 kalibra 20 mm. Sadrži 480 metaka municije od 20 mm i hrani top brzinom od 100 metaka u sekundi.

U vazduhoplovnom sukobu nad Vijetnamom, američki piloti su dobili tešku lekciju dok su napadali vešto neprijateljsko vazduhoplovstvo sa avionima koji su predstavljali ozbiljnu konkurenciju onima u američkom arsenalu.

F-4 Fantomi, iako brzi i moćni u to vreme, bili su teški, pa su se u sukobu sa MiG-19 i MiG-21 često mučili da izbegnu neprijateljski nišan, nesposobni da odgovore na isti način zbog nedostatka oružje za dejstvo na blizinu. Falio im je top.

Baš kao u danima Vijetnamskog rata, mnoge rakete pored maksimalnog imaju i minimalni domet. Ako neprijateljski lovac uspe da uđe u taj domet, čak se i avion pete generacije može naći u velikoj nevolji ako nema sredstava za blisku odbranu.

Današnji lovci mogu da nose municije samo za nekoliko sekundi rafala, ali tehnologija kako ciljanja tako i pojedinačne paljbe, daleko je naprednija nego nekada. Rafal od jedne sekunde iz ugrađenih topova na F-22 ili F-35 znači desetine velikokalibarskih eksplozivnih metaka ka meti, više nego dovoljno da se napravi nekoliko prolaza prema meti ili obori neprijateljski avion.

F-35A Gun Fires 181 Rounds
F-35A Gatling GAU-22/A 25mm kapaciteta 181 metaka

Međutim ukoliko se ispostavi da je neprijatelj veštiji nego američki pilot f-35, onda mu nema spasa. Ono šta američko vaduhoplovstvo može da zasigurno planira ili predvidi je borba protiv iste tehnologije koju sami koriste ili njihovi zapadni saveznici.

Ako primera radi kineski lovac J-20 uspe da izbegne ili obori navođene projektile i približi se nekom od američkih lovaca, pilot će verovatno morati da pogodi svoju metu iz neposredne blizine, koristeći oružje koje može direktno da uperi.

F-35 Cannon test
F-35 Test topa

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version