Naslovna Oružje Novo Oružje Hrvatska jurišna puška za novi vek: VHS-2

Hrvatska jurišna puška za novi vek: VHS-2

0
vhs 2
vhs 2
google news

U kratkom prikazu ‘’američke’’ puške Springfield Hellion napomenuli smo da je ona rađena na osnovu licence hrvatske jurišne puške VHS-2 (Višenamjenska Hrvatska Strojnica -2). Kako ovo oružje do sada nismo obrađivali, u njegovom opisu smo koristili odličan tekst sa facebook stranice Kompletno Rusko Naoružanje iz 2016. godine.

Karlovačka kompanija HS Produkt najpoznatija je kao proizvođač sada već svetski poznatog i priznatog pištolja prepoznatljive HS (u SAD-u XD) linije. No u svom razvojnom i proizvodnom programu već duže vreme ima i oružja drugih kategorija poput jurišnih pušaka i bacača granata.

vhs 2
vhs 2

Osim pištolja najpoznatiji, a ujedno i najzanimljiviji HS-ov proizvod je upravo jurišna puška kao osnovno, primarno oružje svakog vojnika.

Pre nekoliko godina HS Produkt je razvio i predstavio svoju prvu serijsku jurišnu pušku u standardnom NATO kalibru 5,56×45 mm za koju je zanimanje pokazalo i Ministarstvo odbrane RH te nedugo nakon toga i započelo s postupnim uvođenjem u službenu upotrebu. Uporedo s iskazanim zanimanjem započeo je i delimično zajednički razvoj predstavljene puške.

Tada nova jurišna puška označena kao VHS bila je nešto sasvim novo u naoružanju hrvatskog vojnika. Naime, za razliku od svih dotadašnjih oružja sa kojim se u operativnoj upotrebi susretao i rukovao prosečan hrvatski vojnik, VHS puška je izrađena na osnovu tzv. bullpup konstrukcije.

Prva VHS izrađena je u verziji s dužom i kraćom cevi te fiksnim mehaničkim nišanima smeštenim u ručici za nošenje i danas se smatra osnovnim modelom. Nakon što su prvi modeli VHS puške napustili fabriku, postalo je evidentno da se puška mora dodatno poboljšati kako bi zadovoljila sve uslove koji se postavljaju pred savremeno jurišno oružje. Osnovne zamerke upućivane fabrici najviše su se odnosile na visoku siluetu kao direktnu posledicu visoko postavljene ručice za nošenje, zatim na konstrukciju regulatora paljbe te na nemogućnost izbacivanja čaura sa leve strane što je pušku činilo nepraktičnom za levoruke strelce.

Kako bi ispunili većinu zahtjeva, inženjeri HS Produkta su u hodu vršili određene modifikacije, a najviše se otišlo u smeru promene siluete i na nišanskom sistemu. U saradnji sa Institutom Ruđer Bošković razvijen je i domaći optoelektronski nišan s crvenom tačkom koji je integrisan u samu ručica za nošenje.

Kako se u modifikacijama išlo dalje, sve više se dolazilo do zaključka kako je moguće izraditi u celini novu platformu odnosno kompletno novu pušku.

vhs 2 u iraku
vhs 2 u iraku

Tokom pokušaja poboljšavanja prve verzije VHS, konstruktori su se suočili sa brojnim izazovima. Osnovni i zajednički zaključak tokom razdoblja poboljšavanja direktan je rezultat eksperimentalnih poligonskih ispitivanja antiterorističkih vojnih i policijskih jedinica kao i same Naime, kinetički deo puške je bio dobar i nije zahtevao izmene osim prilagođavanja novoj platformi. Pošto se u dovoljnoj meri promenio način rukovanja i samo funkcionisanje oružja, nova platform je sa svim ugrađenim funkcionalno unapređenim novinama ujedno značila i novo oružje. Kao direktan rezultat takvog razmišljanja nastala je jurišna puška VHS-2. Zadržavši bullpup konfiguraciju i početni kalibar, na novom oružju primenjen niz novina.

Kako bi se pobliže, a ujedno i najjasnije opisala VHS-2 puška te napravila distinkcija od prvog modela, najbolje je istaknuti osnovne i najuočljivije razlike.

Najveća se primedba odnosila na ograničenost izbacivanja čaura samo s desne strane, što nije omogućavalo pucanje sa levog ramena. Konstruktori HS Produkta omogućili su odabir izbora strane izbacivanja čaura drugačijim rešenjima deflektora i njegovim karakterističnim pozicioniranjem. Svakako je pohvalno rešenje kojim se na bullpup konstrukcijama eliminisao problem bočnog izbacivanja čaura.

Sam način odabira smera izbacivanja čaura vrlo je jednostavan i ne zahteva nikakvo dodatno znanje korisnika. Pušku je potrebno rastaviti te doći do zatvarača. Zatvarač se zaokrene za 180o oko ose u odabranom smeru za izbacivanje. Na VHS-2 su ugrađeni i metalni zaštitni poklopci koji štite mehanizam od prodora nečistoće. Poklopci funkcionišu tako da je onaj otvor koji nije predviđen za izbacivanje čaura uvek zatvoren i njegov poklopac čvrsto fiksiran, dok je poklopac otvora kroz koji je predviđeno izbacivanje čahura takođe zatvoren sve do repetiranja oružja kada se automatski otvara.

Puška je izrađena od visokokvalitetnih polimernih obloga, kundaka i rukohvata te metalnih vitalnih kinetičkih delova i cevi koji su spojeni metalnim čivijama. Kundak ugrađen na VHS-2 pušku ima mogućnst podešavanja u šest različitih pozicija. 

Detalj koji je bio kritikovan na ranijem modelu VHS je navedena ručica za nošenje a time i visoko postavljeni nišani na njoj. Na novoj VHS-2, ugrađena je nova ručica koja je ujedno dobila i primarnu funkciju noseće platforme tj. svojevrsnog mosta. Niža za oko 2,5 cm i duža oko 15 cm, silueta ručice u potpunosti je opravdala funkciju. Osim što je značajno smanjila siluetu strelca, dobijena je i duža nišanska linija tako da su ugrađeni potpuno novi, preklopni mehanički nišani. Zadnji diopterski nišan podesiv je po smeru i visini. Ručica je celom dužinom sa gornje strane u suštini Picatinny šina koja omogućava ugradnja raznih dodatnih optoelektronskih nišana, nišana sa crvenom tačkom, lampe, laserskih nišana i drugih dodataka. Osim toga, puška je opremljena Picatinny šinama i sa donje i obe bočne strane. HS Produkt nudi i svoj optički nišan s crvenom tačkom sa uvećanjem 1,5 X, inače razvijen u saradnji s Institutom Ruđer Bošković. Iako je visina ručice značajno smanjena, prostor za zahvat ručice za zapinjanje zatvarača i dalje je dostupan za sigurno i lako repetiranje oružja, sa ili bez rukavica. Osim što se spuštanjem visine ručice za nošenje dobilo na kompaktnosti, a samim tim i većoj praktičnosti oružja, puška je poprimila agresivniji i skladniji oblik. 

vhs 2
vhs 2

Kod prvog modela VHS je kritike trpeo i regulator paljbe, smešten u prednjem unutrašnjem delu branika obarače. Kod novog modela, on je premšten na novi, ergonomski lako dohvatljiv položaj na sanduku, iznad rukohvata, na mestu na kome se prvobitno nalazila poluga za otpuštanje zatvarača.

Konstruktori su bili primorani da kompletno promene geometriju prostora u unutrašnjosti sanduka, kao i da premestei konstrukciono drugačije riješe mehanizam otpuštanja zatvarača. Novi regulator na oružju VHS-2 takođe je obostran i ergonomski dobro rešen tako da se izbor režima paljbe i otkočivanje/kočenje oružja lako vrši pomoću palca ruke kojom se puca. Regulator paljbe ima tri položaja: zakočen, dejstvo kratkim i dejstvo dugim rafalima. Kako je postavljen na mestu gdje se ranije nalazila poluga za otpuštanje zatvarača, moralo se pronaći u potpunosti novo rješenje i smeštaj ovog sistema.

Sistem otpuštanja zatvarača premešten je na drugu stranu oružja, u prostor iza usadnika okvira, a sastoji se od “vodoravno kliznih” poluga. Poluge je potrebno stisnuti tako da se palac ruke osloni na unapred predviđeni naslon i sa ostalim prstima povuče klizna poluga unazad.  Na taj način dolazi do otpuštanja zatvarača. Drugi način je klasičan, povlačenjem ručice zatvarača unazad, nakon što se ležište ubaci puni okvir.

Tokom testiranja prvog modela VHS, uočeno je da stari rukohvat zamara šaku što dovodi do slabljenja stiska ruke i ukočenosti prstiju. Da bi se ovo predupredilo, rukohvat VHS-2 neznatno je zaobljen i, po uzoru na seriju pištolja XDM istog proizvođača, dodatno čekiran protiv proklizavanja.

U ponudi HS Produkta je i bacač granata kalibra 40 mm kao i odgovarajući nož. Ugradnja bacača je jednostavna; potrebno je skinuti prednju oblogu cevi i umesto nje postaviti bacač.
Kako je kinetički deo puške ostao gotovo nepromenjen, automatika oružja i dalje funkcioniše na principu pozajmnice barutnih gasova koji preko komore i klipa potiskuju zatvarač. Zatvarač na svom putu unazad pokreće kompletan kinetički sklop, rotira i pomoću 7 bradavica vrši bravljenje. Kutijasti okviri kapaciteta 30 metaka izrađeni su od prozirne plastike radi kontrole utroška municije a opremljeni su sa dva zuba za povezivanje okvira.

Kako povezivanje okvira nije dokazalo veću borbenu vrednost, nastoji se da se vojnik oprama s oba tipa okvira tako da ima mogućnost izbora i prilagođavanja oružja svojim potrebama. Uvodnik okvira i način utvrđivanja ostali su kao i na ranijem modelu, a u cilju da se, uz upotrebu dodatnog adaptera, omogući upotreba standardnih okvira M16 puške odnosno, zadovoljenja NATO STANAG 4179 standarda o izmjenjivosti okvira različitih oružja. Utvrđivanje je rešeno po uzoru na okvire puške M16, sa bočne strane okvira. Već smo pisali da na ovakvo rešenje  i sami Amerikanci stavljaju zamerke pa se radi na njegovoj promeni,

CRO OPS 8 | Ekskluzivni test: VHS-2 puška HV | Croatian Army VHS-2 assault rifle test
VHS-2 Test

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE:

  • Kalibar 5.56×45 mm NATO
  • Dužina cevi 500 mm
  • Teoretska brzina gađanja 750 metaka/sec
  • Načini paljbe pojedinačno / rafalno
  • Punjenje okvir za 30 metaka
  • Dužina 760 mm
  • Masa 3,0 kg

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version