Naslovna Novosti Kineska mornarica oterala američki razarač iz Južnog kineskog mora; SAD negirale...

Kineska mornarica oterala američki razarač iz Južnog kineskog mora; SAD negirale incident

0
uss milius
uss milius
google news

Kineska vojska saopštila je da je razarač USS Milius ilegalno ušao u kineske teritorijalne vode, “remeteći mir i stabilnost prometnog plovnog puta”, piše Rojters.

„Vojne snage će u svakom trenutku održati visoku pripravnost i preduzeti sve neophodne mere da odlučno zaštite nacionalni suverenitet, sigurnost, mir i stabilnost u Južnom kineskom moru“, saopštio je portparol Južne komande kineske vojske.

Na ostrva polažu pravo Kina, Tajvan i Vijetnam. Sličan incident dogodio im se i prošle godine.

Američka mornarica je odgovorila svojom izjavom. „USS Milius izvodi rutinske operacije u Južnom kineskom moru i nije oteran. Sjedinjene Američke Države će nastaviti da lete, plove i deluju gde god to međunarodno pravo dozvoljava“, navodi se u saopštenju.

Južno kinesko more je jedna od tačaka spora u odnosima Kine i SAD. Vašington optužuje Peking da su kineske teritorijalne pretenzije u ovim vodama nezakonite, dok Kina tvrdi suprotno.

Poslednjih godina, brodovi američke mornarice sve više prolaze kroz Južno kinesko more.

Posle sličnog incidenta prošlog leta, SAD su saopštile da deluju u Južnom kineskom moru po principu slobode plovidbe i da Peking, čije su tvrdnje neopravdane, ograničava to pravo.

Kina je tada rekla da ne krši nikakva prava ili slobode i optužila Sjedinjene Države da namerno podstiču tenzije.

oruzjeonline google news

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version