Naslovna Oružje Novo Oružje Springfield Hellion: Hrvatska senzacija na američkom tržištu

Springfield Hellion: Hrvatska senzacija na američkom tržištu

7
hellion
hellion
google news

Springfild je 2022. predstavio svoju poluautomatsku verziju hrvatskog automata VHS (Višenamjenska hrvatska strojnica), za koji su kupili patentna prava i plasirali ga na američko tržište pod nazivom Hellion.

Ovo oružje u kalibru 5,56 mm NATO i bazira se bullpup principu koji koristi nekoliko evropskih armija, kao Afrike i Bliskog istoka.

Tehnički detalji

Puška VHS-2, na kojoj je baziran Hellion, počela je da se proizvodi 2009. godine i od tada je u naoružanju hrvatske vojske. Springfieldov Hellion je u suštini modifikovana verzija istog oružja. 

Puška ispaljuje standardni NATO metak 5,56x45mm (.223), duga je 665 mm, sa cevi dužine 409 mm. Masa oružja sa 30 metaka u okviru je oko 3,3 kg.

Puška prihvata i okvire HK G36.

Upravljivost i prilagodljivost

Ako postoji nešto što se može reći o Hellion-u, to je da je oružje odlično prilagodljiv korisniku i lak za manevrisanje na malim prostorima. Ovo je glavna prodajna poenta puške.

Kako je dizajn zasnovan na VHS-2 K (K – kratki), zahvaljujući bulpap rešenju oružje je generalno kraće od standardnih rešenja pri čemu je zadržana puna dužina cevi.

To znači da rešenje ne žrtvuje tačnost u cilu lakšeg manevrisanja ili obrnuto.

Oružje je prilagodljivo korisniku na nekoliko načina. Kundak se može podešavati po horizontali, prilagođavajući se dužini ruke korisnika – tako da puška odgovara i niskim i visokim ljudima.

Treba imati na umu da je oružje izvorno dizajnirano za oružane snage tako da je moralo biti prilagodljivo za svakog vojnika. 

springfield hellion
springfield hellion

Drugi mali detalj koji se primećuje je da je puška u potpunosti osigurana. Ručica zatvarača kao i sigurnosni mehanizam, koji je iznad obarače, nalaze se sa obe strane.

Otvor za izbacivanje čaura je obično sa desne strane, ali se može lako premestiti na levu.

Iznad cevi se nalazi Picatinny šina – savršena za montiranje optike, dok je donji deo prekriven M-Lok štitnikom na koji se mogu montirati različiti dodaci.

Gvozdeni nišani na vrhu Picatinny šine su sklopivi tako da ne smetaju.

Imajući sve ovo na umu, Hellion se može opisati kao oružje kojim je lako manevrisati, ali sa cevi koja je još uvek dovoljno duga da obezbedi preciznost na velikim dometima.

Šina za pričvršćivanje omogućava dodavanje optičkog nišana i tako povećati preciznost, a oružje je potpuno prilagodljivo i visokim i niskim strelcima, levorukim i dešnjacima.

Zvanično, Hellion je dizajniran za borbe  na bliskim, srednjim i dugim distancama (u određenom stepenu). To bi trebalo da bude tip oružja za sve korisnike, i sigurno je uspeo u tom pogledu, ali bi se moglo napraviti nekoliko promena.

Jedna od prvih stvari koja se primećuje tokom pucanja je da je obarača malo tvrda. Ovo je razumljivo, s obzirom da je dizajniran za vojsku a ne za civilnu upotrebu, ali ovo je nešto što bi se moglo prilagoditi za civilnu verziju.

Povlačenje okidača nije bolno, ali nije ni glatko.

Drugo, okviri su plastični. Ovo bi u početku moglo zvučati kao odlična stvar zbog smanjenja mase, ali oni su krhki i prvi put kada jedan od okvira udari na tvrdo tlo – pući će.

Hellion™ - Springfield Armory®
Hellion

Za nekoga ko nikada ranije nije video pušku bullpup, oružje u početku izgleda pomalo čudno. Međutim, to se menja kada počnete da pucate.

Ako znate šta radite, pogodićete metu bez obzira na razdaljinu.

Ako radite vežbe refleksnog gađanja ili taktičke kurseve, primetićete da je puška veoma lagana i da se zbog male dužine, sa njom lako i brzo čovek kreće.

Sa stanovišta američkih vlasnika, Hellion je veoma prilagodljiv svakom strelcu, precizan i veoma upravljiv. Ovo ga čini odličnim oružjem za strelce, ali i dobrim za odbranu kuće – ako znate šta radite.

Poluautomatska puška se obično ne preporučuje za kućnu odbranu, ali bulpap dizajn je kratak i lak za kretanje.

Osim navedenih zamerki, ne postoje druge primedbe i NRA je Hellion sa razlogom proglasila taktičkom puškom godine.

7 KOMENTARA

  1. Helion se ne proizvodi u Americi po licenci već se i ova verzija puške proizvodi u Hrvatskoj u Karlovcu, u Americi samo odrade par manjih izmjena i to je dovoljno da može na američko tržište.

  2. Springfield Hellion: Hrvatska senzacija na američkom tržištu KOJA BOMBASTICNA VEST KAKO,MOZE HRVATSKA SENZACIJA DA BUDE KADA HRVATSKA KUPILA LICENCIJU ZA OVU PUSKU CAK JE ISTA VERZIJA NISTA NISU HRVATI MODEFICIRALI COPY I PASTE TO JE AMERICKA PUSKA FIRME SPRINGFIELD AMORY
    Pokaze te mi neki deo sto su hrvati promenili na pusku nista nisu sami napravili

  3. HRVATI SE OPET HVALE SA TUDJE PERIJE TO JE AMERICKA PUSKA HRVATI NEMOJU TAKVU VOJNU INDUSTRIJU CAK HRVATSKA NIJE PROIZVODILA OVU PUSKU POD LICENCIJU FIRMA IZ AMERIKE OTVORILI FABRIKU GDE SAMO SKLAPA TO ORUZIJE JER RADNA SNAGA JE JEFTINA TO JE ZA EKSPORT ZA NATO CLANICE U EVROPI TO JE SVE NEMOJTE SAMO SVE DA DIZETE PRASINU I PRENOSITE TEMU MEDIJE KADA HRVATSKA IMA TOLIKO ZA OVU PUSKU KAO MICHAEL JORDAN SA HRVATSKU NISTA I NULA

    • Druze ti pojma nemas a komentarises o postu! VHS puska je cisto hrvatska i proizvod HS produkta a ista je prodata kao licenca Springfieldu i tamo se proizvodi kao Hellion isto kao i XD pistolj ili HS. Malo procitajnesto pre nego li napises nebuloze!!!

    • Šta se dereš? Inaće korištenje velikih slova u pisanoj komunikaciji označava vikanje. Drugo informiraj se malo prije nego što tvrdiš nešto kao činjenicu. VHS i VHS-2 verzije K, K2, D, D2 je originalan dizajn firme HS produkt iz Karlovca. VHS puška je u upotrebi od 2009. godine. Firma HS produkt proizvode bacaće granata za te iste puške i pištolje HS i različite verzije istih. Koristio sam pištolje HS na gađanju i na svima piše made in Croatia.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version