Naslovna Novosti Višenamenski ratni brod, desetine raketnih čamaca ulaze u službu iranske mornarice

Višenamenski ratni brod, desetine raketnih čamaca ulaze u službu iranske mornarice

0
shahid mahdavi i 99 brodova
shahid mahdavi i 99 brodova
google news

Mornarica Korpusa garde iranske islamske revolucije (IRGCN) je 9. marta objavila da je svojoj floti dodala višenamenski ratni brod i desetine raketnih čamaca.

Novi brodovi su uvedeni u upotrebu tokom ceremonije koja je održana u lučkom gradu Bandar Abas. Velikoj ceremoniji prisustvovao je komandant IRGCN-a kontraadmiral Alireza Tangsiri.

helikopter na shahid mahdaviju
helikopter na shahid mahdaviju

Višenamenski ratni brod Shahid Mahdavi, koji je pretvoren iz komercijalnog broda iranske proizvodnje, predstavljen je zajedno sa 99 brzih čamaca Ashura i Tarik, koji su nadograđeni novim raketnim sistemima.

Govoreći na ceremoniji, Tangsiri je rekao da će pridruživanjem novom plovilu i čamcima IRGCN biti značajno ojačan.

Komandant je napomenuo da su nova plovila razvili mladi iranski vojni stručnjaci, opisujući spajanje brodova kao „važan i efikasan korak u poboljšanju nivoa pomorske borbene moći“ IRGCN-a.

Prema Tangsiriju, čamci klase Ašura i Tarik sada su naoružani precizno navođenim projektilima dometa od 10 do 180 kilometara.

Komandant je dodao da okeanski Shahid Mahdavi može da nosi i upravlja različitim sistemima oružja iranske proizvodnje.

shahid mahdavi
shahid mahdavi

„Teška je 2100 tona, 240 metara u dužinu i 27 metara u širinu, koja je opremljena radarom sa 3D faznom nizom, raketama zemlja-zemlja, zemlja-vazduh, visoko naprednim elektronskim ratovanjem Khordad 3 integrisanim telekomunikacionim sistemima sa sposobnost nošenja helikoptera, dronova i operativnih čamaca“, rekao je.

Tangsiri je dodao da će novi višenamenski ratni brod dati IRGCN-u mogućnost da deluje u misijama na velikim udaljenostima u međunarodnim vodama.

IRGCN neprekidno radi na proširenju svoje flote, kao i područja delovanja, koje sada uključuje Persijski zaliv, Omanski zaliv, Arapsko more i Crveno more. Glavni cilj je da se suprotstavi Sjedinjenim Državama i njihovim regionalnim saveznicima, pre svega Izraelu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version