Naslovna Novosti Kijev dnevno troši hiljade granata; sada im ponestaje

Kijev dnevno troši hiljade granata; sada im ponestaje

0
nestasica municije u ukrajini
nestasica municije u ukrajini
google news

Kijev troši do šest hiljada artiljerijskih granata dnevno. Količinu koja je uporediva sa potrebama male evropske zemlje za godinu dana u mirnodopskim uslovima.

Kako navodi Financial Times, postoje određene poteškoće u proizvodnji i isporuci granata u Ukrajini. Morten Brandzeg je rekao da postoji nedostatak kritičnih sirovina za neke eksplozive. To otežava povećanje proizvodnje. Gospodin Brandzeg je direktor norveške kompanije Nammo

Britanska kompanija za oružje Chemring saopštila je da ostaje ozbiljan problem što je proizvodnja dizajnirana za prethodni nivo potražnje i što je potrebno povećati ulaganja u nove fabrike za čije otvaranje će biti potrebne godine. Postoji i nedostatak azotne kiseline, koja se koristi za pravljenje eksploziva.

MGT izjava

Istovremeno, članica Republikanaca i američka predstavnica Gruzije Mardžori Tejlor Grin izrazila je u svojoj izjavi za C-SPAN svoje neodobravanje isporuke oružja Ukrajini. „Da li ste znali da SAD plaćaju ukrajinski vojni budžet od 12 milijardi dolara? izjavila je i nastavila „Zar Ukrajina nije 51. država? Kakva je pozicija Volodimira Zelenskog u našoj vladi?

Izvezena vojna proizvodnja

Početkom 2023. godine UkrOboronProm je objavio da je značajan deo ukrajinske vojne proizvodnje izvezen zbog rata. Ukrajinska vojna kompanija objavila je 12. januara vest da je UkrOboronProm dobio proizvodne kapacitete u inostranstvu za proizvodnju minobacačkih granata 82 mm.

Proizvodnja u Češkoj

Nema zvaničnih informacija u kojoj stranoj državi UkrOboronProm proizvodi granate od 82 mm, ali 19. novembra 2022. Ukrajina i Češka potpisale su sporazum o zajedničkoj proizvodnji vojne opreme, povećanju proizvodnje municije, razvoju centara za održavanje i popravku, kao i zajedničkoj saradnji u oblasti visoke vojnoindustrijske tehnologije .

Već tada je u saopštenju kompanije saopšteno da je trenutno najveća proizvodnja UkrOboronProma usmerena na artiljerijske granate 120 mm, 122 mm i 152 mm po NATO standardu. Tada je kompanija saopštila da su svi modeli artiljerijskih granata prošli testove i da su poslati u Ukrajinu.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version