Naslovna Oružje Novo Oružje Haubica – prva pratilja kraljice bitaka

Haubica – prva pratilja kraljice bitaka [2]

Zapadne haubice

1
archer 155mm
archer 155mm
google news

U prvom delu teksta smo vam predstavili najpoznatije ruske (sovjetske) haubice, a kakvim arsenalom haubica raspolaže tzv. Zapad?

Jasno je da su i oni izvukli pouke iz proteklih ratova i prilagodili oruđa svojoj taktici, popunjavajući praznine i ciljajući na slabije delove odbrambenog sistema protivnika.

Tipično je za sve ove haubice da im je kalibar 155 mm. Izdvajamo najinteresantnije predstavnike ove elitne artiljerijske porodice.

1. ”Arčer FH 77 BW L52” ( Švedska)

Iz veoma bogate i tehnički razvijene zemlje, Švedske, u stroj je stiglo oruđe ”Strelac”. Reč je o višenamenskoj samohodnoj haubici koju odlukuje potpuna automatizacija punjenja. Kao rezultat toga ovaj gabaritni sistem opslužuju svega tri ili četiri čoveka. Zatvorena kabina posade je lako oklopljena i štiti od streljačkog oružja i fragmenata mina i granata u izvesnoj meri. Zahvaljujući dometu od preko 50 kilometara i mogućnosti da se za manje od pola minuta nađe u borbenom položaju, ”Arčer” je praktično neuhvatljiv za kontrabatiranje. Za napuštanje položaja takođe mu je potrebno manje od 30 sekundi, a visoka pokretljivost i brzina čine ga idealnim saradnikom kopnene vojske, jer se može vrlo brzo naći pri ruci nekoj jedinici na liniji fronta. Kompletno opremljena haubica tako je dizajnirana da se može prevoziti avionima ”C 17 Globemaster” i ”A400M Atlas”.

archer 155mm
Archer 155mm

Proizvođač ovog izvanrednog sistema je Bofors. U naoružanje je počeo da se uvodi od 2014. godine. Borbena masa iznosi 30 tona. Ukupna dužina s topom napred je 13,1 m. Sistem je naoružan topom ”FH 77 BW L152” kalibra 155 milimetara, dužine 52 kalibra (8.040mm). Osnovni BK je 21 projektil.  Daljina gađanja sa rasprskavajućom granatom je 30 kilometara, aktivno-reaktivnom 40 kilometara, a sa ”Ekskaliburom” (”M982 Excalibur”), vođenim aktivno-reaktvnim zrnom je do 60 kilometara. Pored osnovnog oruđa ”Arčer”, opciono ima distanciono upravljani bacač granata od 40 mm ili teški mitraljez u kalibru 12,7 mm. Podvozna formula mu je toškaš u konfiguraciji 6×6. Brzina na putu je veoma visoka – do 70 km/h koju postiže zahvaljujući agregatu ”Volvo D9B”.

1 KOMENTAR

  1. Za ove NATO haubice,najbolje je koristiti Lanset-2,3, Tornado-S a vidio sam da se mogu koristiti i balističke rakete Iskander(vidio sam primjer uništenja Britanske samohodne haubice FH-90)!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version