Naslovna Oružje Novo Oružje Kreditna kartica pištolj – kec iz rukava

Kreditna kartica pištolj – kec iz rukava

Životno osiguranje

0
kreditna kartica pistolj kec iz rukava
kreditna kartica pistolj kec iz rukava
google news

Ko ne bi voleo, u eri mobilnih telefona i kreditnih kartica, da ima ovako nešto u džepu? Upoznali smo se sa ”gedžet” automatom za potrebe specijalnih jedinica. Podsetimo da je sve počelo tako što je najpre građanskom tržištu ponuđena verzija rasklapajućeg automata koji u svom transportnom obliku uopšte nije podsećao na oružje.

opsti izgled
opsti izgled

Ovaj projekat u SAD nije zaživeo iz mnogih razloga (možda je najvažniji taj što bogataši uvek imaju oko sebe solidnu grupu obučenih profesionalaca, pa se čak i  lično mogu odbraniti nekim neupadljivim  revolverom ili pištoljem). Američki entuzijasti, međutim, nisu odustajali od toga da iskoriste faktor iznenađenja i da građanskom tržištu, onima s ”jevtinijim kartama”, ponude dajdžest (digest) zaštitu u obliku pištolja, pošto mnogi nemaju novca za onu pravu, profesionalnu. Za takvu odbranu nije bilo potrebno automatsko oružje (a ni dozvoljeno).

pistolj u odnosu na mobilni telefon
pistolj u odnosu na mobilni telefon

Trebalo je na neki način prosečnog pojedinca naoružati tako da on može da se efikasno odbrani (do dolaska policije), a da pri tom potpuno iznenadi svog napadača. Onaj ko je jednom ušao u njujorški metro ili prošetao uveče nekim delovima grada (recimo – Central parkom), zna dobro da mnogi ljudi izgledaju kao neodoljivi mamci za predatore koji žive od razbojničkih pljački i otimačina, kojom prilikom žrtva može da bude i ubijena, bezobzirno i drsko. 

Za takve prilike i osobe firma ”Trejlblejzer Fajerarms” (Trailblazer Firearms – prethodnik, inovator vatrenog oružja u slobodnom prevodu), osmislila je gedžet pod nazivom ”Lifecard 22 LR Single Shot Pistol”.  Ovu firmu osnovali su veterani, što bi trebalo da znači da su vođeni iskustvom u upotrebi vatrenog oružja, pa na probirljivom američkom tržištu mogu očekivati da će njihovo znanje biti garancija da proizvod nije nastao kao rezultat  kaprica ili zanesenjaštva. Sedište fabrike je u Aševilu (Asheville), Severna Karolina, SAD. Osnovana je 2014. godine s ciljem da kreira, razvija i proizvodi za tržište inovativna vatrena oružja isključivo od američkih komponenti.  

mesto spremnika
mesto spremnika

”Lajfkard” je jednometni pištolj sa sklopivom drškom. Kada je rukohvat pištolja u transportnom, sklopljenom položaju, oružje neodoljivo podseća na kreditnu ili bilo koju drugu karticu, te je stoga dobio i ovo logično ime. Konstrukcija je takva da nijedan deo ne ometa sklapanje, jer kad se rukohvat preklopi njegov jednostavni okidač smešta se u mali prorez na ručki. Spoljna obrada oružja je od vrhunskog mat polimera. On nema magacin, ali zato unutar drške ima malo spremište u koje mogu da se smeste tri metka u kalibru 22. Long Rifle ili 22. Vinchester Magnum Rimfire, zavisi od modela. Spremištu za metke može se pristupiti i kada je oružje u sklopljenom položaju. Pištolj nema nišan, niti mu treba, jer je konstruisan za nužnu odbranu, odnosno odbranu u krajnjoj nuždi i dejstvo iz neposredne blizine. Pri tom moramo da naglasimo da je pravna i bezbednosna kultura Amerikanaca na mnogo višem nivou nego naša; oni tačno znaju gde i kako smeju ili mogu da iskoriste ovaj insitut pozitivnog prava. Stoga je to nama malo teže da razumemo, jer naš institut krajnje nužde je prilično krut u odnosu na američki. Sklopljen pištolj nije veći od hrpe kreditnih kartica. Pri tom ne može da opali kada je sklopljen pa je potpuno bezbedan za vlasnika koji ga može nositi u bilo kom džepu bez straha da će slučajno opaliti. 

reklamna fotografija
reklamna fotografija

Kako to u praksi funkcioniše? Ako se pred čovekom pojavi razbojnik u nameri da mu nešto otme, napadnuti treba da bude dovoljno priseban da mu kaže (ako bude u prilici): ”Samo opušteno, bez naglih poteza, daću ti sve, nemoj samo da me povrediš; evo ti mojih kreditnih kartica (ili mobilni telefon), polako ću ih izvući jednom rukom…”. Kada izvuče ”kreditnu karticu” dovoljan je delić sekunde da se ona rasklopi i da odlučan (i uvežban) vlasnik reaguje. U ravni ručice nalazi se mala ”klipsa”,  čijim potezanjem se oslobađa bravica i oružje se trenutno otvori slično makazama. Na drugom kraku,  u kome se nalazi cev, plasirana je ista takva polužica kojom se odbravljuje cev; ona se zatim može zarotirati u vis oko šrafa na ustima cevi kako bi se podigla i ponovo napunila. Na kraju tog dela (bliže strelcu) nalazi se i zatvarač čijim  potezanjem je pištolj spreman za dejstvo. Ostaje samo da se okrene prema protivniku i pritisne obarač. Kad smo već kod obarača i na njega se mislilo: i on je fiksiran (”zaključan”) kada zatvarač nije potegnut, pa ne postoji mogućnost da se u brzini ili strahu opali, ili da dođe do zadesnog upucavanja nekog nevinog radoznalca. 

velicina u odnosu na dlan
velicina u odnosu na dlan

Postoji dva osnovna modela sa mogućnošću izbora boje polimera; i tu se mislilo na sve, jer značajan broj mobilnih telefona ili futrola za kartice je sive ili crne boje, mada ih ima i u drugim bojama, često sivomaslinastoj. Model ”LifeCard .22LR” je bazični model koji koristi municiju Long Rifle. Na njemu je jasno utisnuta oznaka modela. Drugi model je ”LifeCard .22 WMR” i gotovo je identičan osnovnom modelu, s tom razlikom što koristi drugačiju municiju, što se u skraćenici i vidi – ”Winchester Magnum Rimfire”. Ko ne želi da mu se ovaj pištoljčić izliže u džepu, može da nabavi i lepu futrolu za njega, ali tada rizikuje da mu izvlačenje iz futrole zakomplikuje odbrambenu taktiku. Ram pištolja i drška za rukohvat napravljeni su od savršeno obrađenog specijalnog aluminijuma i crnog eloksiranog ojačanog tvrdog sloja. Cev, vijak i okidač napravljeni su od čelika koji je otporan na koroziju. Ovim oružjem fabrika se pridružila značajnoj i raznovrsnoj ponudi ”survival” gedžeta kojima je Amerika preplavljena.

Tehničke karakteristike:

LifeCard Pistol now in 22WMR! (22 Magnum)
  • Konstruktor: ”Stevens Arms”.
  • Početak proizvodnje: 1987. godine.
  • Dimenzije sklopljenog oružja:
  • Dužina: 85.7 mm.
  • Visina: 53,9 mm.
  • Debljina: 12,7 mm.
  • Masa: 198,4 grama.
  • Dužina metka: 25,4 mm.
  • Pravi kalibar metka: 5,72 mm.
  • Masa metka: 1,9 – 2,7 grama.
  • Masa barutnog punjenja: 0,07 – 0,11 grama.
  • Početna brzina metka: 250 – 500 m/sec.
  • Enegrija metka u džulima: 55 – 90 (pištoljska), 125-259 (puščana).
  • Dužina čaure: 15,57 mm.
  • Otvor čaure: 5,72mm.
  • Dno čaure: 5,74 mm.
  • Prečnik oboda čaure: 7,1 mm.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version