Naslovna Novosti Ruska vojska dobija novu municiju za pištolje Udav

Ruska vojska dobija novu municiju za pištolje Udav

0
udav
udav
google news

Ruska vojska, koja već poseduje pištolj 6P72 Udav, prima oružje prilagođeno novoj vrsti municije. Isporuke su već počele u svim divizijama pet vojnih okruga Ruske Federacije, preneli su ruski mediji. Novi okviri predviđeni su za dve vrste metaka – jedan sa povećanom penetracijom, a drugi tip je sa smanjenom brzinom. Pri tome, ostvarena je mogućnost taktilne i vizuelne provere broja metaka u okviru.

Katalog Udav
Katalog Udav

Prvi tip je široko rasprostranjen među korisnicima pištolja 6P72 Udav. Međutim, drugi je namenjen jednoj od varijanti pištolja, odnosno 6P72-1. Ovaj pištolj koriste pojedine specijalne jedinice ruske vojske. Opremljen je prigušivačem i laserskim nišanom, namenjen za dejstvo u zatvorenim prostorima.

Informaciju o isporuci novih okvira sa poboljšanim performansama metka zvanično je potvrdio ruski koncern Kalašnjikov. Dobavljač i proizvođač municije je ’’АО CNIItočmaš’’ (Центральный научно-исследовательский институт точного машиностроения).
Ovo je prva serija zakazana za isporuku 9 mm. Oznaka metka sa povećanom penetracijom je 7N42, a one sa smanjenom brzinom – 7U4.

Pištolji Udav 9×21 jedan je od novijih iz razvoja u ruskom vojno-industrijskom kompleksu. Zvanično, Moskva ih je usvojila pre tri godine, 2019. Naručene su ogromne količine, sa ciljem da se opremi svaki ruski vojnik koji je određen da duži lično odbrambeno oružje. Prema izvorima iz ruskog Ministarstva odbrane, trenutno je u toku treća procedura za isporuku pištolja.

Modeli Udava
Modeli Udava

Udav 9×21 mm je bio ekskluzivni pištolj namenjen samo specijalnim odeljenjima Ministarstva odbrane, desantnim i izviđačkim jedinicama, tajnim službama i organima za obezbeđenje ruskih državnih ličnosti. Međutim, Moskva je odlučila da Udav 6P72 isporuči i nižem osoblju povezanom sa ovim vojnim strukturama, kao što su vozači, specijalisti za logistiku itd.

Novi Udav 9×21 mm je poluautomatsko oružje, predviđeno samo za specijalnu vrstu municije. Kapacitet okvira je 18 metaka, maksimalni domet 100 metara a na 75 m zrno probija zaštitne prsluke drugog stepena zaštite kao i šlemove. Pištolj je dug 206 mm, visine 145 mm i mase 980 grama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version