Naslovna Avijacija Lovac Su-30SM2 u serijskoj proizvodnji, očekuje se novi kontigent

Lovac Su-30SM2 u serijskoj proizvodnji, očekuje se novi kontigent

0
lovac su 30sm2 je u serijskoj proizvodnji ocekuje se novi kontigent
lovac su-30sm2 je u serijskoj proizvodnji ocekuje se novi kontigent
google news

Ujedinjena avio-kompanija [UAC] isporučila je Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije [VKS] novu seriju borbenih aviona Su-30SM2 i lakih jurišnih i trenažnih aviona Jak-130. Ovo je još jedna isporuka borbenih aviona u roku od nekoliko nedelja. Rusko vazduhoplovstvo je 17. novembra dobilo novu seriju borbenih bombardera Su-34.

Su-30SM2 Foto: Tass

Prema mišljenju ruskih stručnjaka, Su-30SM2 se dokazao u ratu u Ukrajini i postao je efikasno oružje. Iz tog razloga je ministar industrije i trgovine Denis Manturov izjavio da modifikovani Su-30SM2 ulazi u serijsku proizvodnju. Prema njegovim rečima, do kraja 2022. godine ruski piloti će dobiti novu seriju ovog lovca, a to će značiti treću isporuku lovaca serije Su za samo 60 dana.

Moskva je očigledno oklevala oko razmeštanja Su-30SM2 u ratu u Ukrajini. Zapravo, modifikacija Su-30SM2 je najavljena 2020. godine, kada je Moskva naručila 21 lovca. Izrađuju se i isporučuju, ali Moskva želi više, jasno je iz izjave Jurija Sljusara, generalnog direktora UAC. On je ruskim medijima potvrdio da se do kraja godine očekuje još jedna isporuka istog lovca ruskom vazduhoplovstvu.

Prva serija otišla u Baltičku flotu, gde će ova?

Ostaje nejasno ko će primiti avione. Reč je o lovcima namenjenim za pomorske snage Ruske Federacije. Prema izvorima, prvi kontigent isporučen pre nekoliko dana popunila je inventar ruske Baltičke flote. Međutim, serija koja se očekuje do kraja godine ide kod nepoznatog primaoca. Stručnjaci kažu da gde god se nova borbena letelica preraspoređuje, to će povećati borbenu sposobnost vojne jedinice za jedan i po put.

Sukhoi Su-30SM2 fighter jets arrive in Kaliningrad enclave to join Baltic Fleet

Ruski novinari tvrde da je nova serija najverovatnije već izgrađena, znači da počinju konačna državna zemaljska i letna ispitivanja pre nego što se pošalju u operativnu spremnost.

Treba napomenuti da uprkos poteškoćama, UAC nastavlja da proizvodi lovce za Rusiju. Tempo je na zavidnom nivou, fabrike ne da nisu prestale da rade, već rade punom parom. oruzjeonline.com podseća da Ruska Federacija veliki deo svog vojnog budžeta preusmerava na proizvodnju postojećih vojnih tehnologija zbog rata sa Ukrajinom.

Unapređena verzija Su-30SM2

Ali šta je novo u modifikovanom lovcu Su-30SM2? Pre svega – novi motor. Su-30SM2 već leti sa istim motorom koji pokreće drugi ruski vodeći avion – Su-35 Flanker-E. tj. motor je AL-41F1S, koji obezbeđuje veću vuču uz održavanje vektora potiska. Ovo garantuje ne samo očuvanje manevarske sposobnosti borca već i njegovo povećanje.

su 30sm2
su-30sm2

Povećan domet aviona u smislu presretanja neprijateljskih aviona i objekata, znači novi radar i poboljšana avionika. Ovo bi trebalo da značajno unapredi borbene sposobnosti Su-30SM2. UAS je takođe najavilo novu municiju, ali ne znamo šta tačno. Samo se pominje da je domet municije povećan za stotine kilometara. UAS najverovatnije govori o raketama vazduh-vazduh. Ostalo naoružanje, kao što su bombe, ostaju nepromenjene po karakteristikama.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version