Naslovna Mornarica Ukrajinski pomorski dronovi „Mikola 3” napali ruski naftno-gasni terminal u Crnom moru

Ukrajinski pomorski dronovi „Mikola 3” napali ruski naftno-gasni terminal u Crnom moru

0
ukrajinski pomorski dronovi mikola 3 napali ruski naftno gasni terminal u crnom moru
ukrajinski pomorski dronovi mikola 3 napali ruski naftno gasni terminal u crnom moru
google news

Ukrajinski pomorski kamikaza dronovi „Mikola-3” napali su 18. novembra kasno uveče naftni i gasni terminal Šesharis u Crnom moru u blizini ruskog grada Novorosije. Prema lokalnim izveštajima, naftni terminal je lakše oštećen i nije prestao sa radom. Terminal Šesharis utovaruje naftu iz Rusije, Kazahstana i Azerbejdžana za izvoz u inostranstvo.

mikola 3
Mikola 3

Stručnjaci koji su analizirali olupinu bespilotnog površinskog vozila (USV) objavili su da su napad izveli iste bespilotne letelice kao one koje su korišćene u napadu na rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju dve nedelje ranije. U septembru je isti dron izronio na Krimu. Nikada ranije viđeni pomorski dron pojavio se na plaži u blizini grada Sevastopolja, koji je dom Crnomorske flote Rusije.

mikola 3 1
Kontaktni osigurači na nosu

„Mikola-3“ kako ih zovu ukrajinski mediji nedavno je prikazan u promotivnom videu u sklopu kampanje prikupljanja sredstava. Zelenski je najavio da je Ukrajina sposobna da proizvodi takve dronove, ali da joj je potreban novac. Pomorski dron ima austrijski rotaks benzinski motor, najverovatnije, serije 900 ACE od 300 konjskih snaga. Većinu demonstrirane opreme, prema rečima rukovodioca Centra za razvoj transportnih tehnologija Alekseja Rogozina, proizvela je kineska Fujian Jinhua. Zanimljivo je da je kompanija za proizvodnju elektronike već odavno uvrštena na američku listu sankcija iz razloga “nacionalne bezbednosti.

„Mikola-3” je čamac dužine 5,5 metara, bruto težine do jedne tone i sa maksimalnom brzinom od 80 km/h. Može da nosi do 200 kg eksploziva, ali masa korisnog tereta može da varira u zavisnosti od udaljenosti meta.

mikola 3 starlink
Termovizijska kamera omogućava da prenosite video u realnom vremenu preko Starlink terminala.

Ukrajinski izvori tvrde da je dron sposoban da emituje do tri toka video zapisa u HD kvalitetu na udaljenosti od operatera do 400 kilometara. Ovo je moguće samo sa ugrađenim Starlink satelitski terminalom na brodu. Inače, za HD (1080p) prenos slike preporučena brzina interneta je 5 Mbps.

Prema dostupnim snimcima, u zadnjem delu drona nalazi se nova pravougaona antena satelitskog terminala Starlink. Čamac je sastavljen od civilnih komponenti, osim oklopnog trupa, eksploziva i par kontaktnih upaljača na nosu, veoma sličnih avionu.

„Mikola-3” je baziran na američkom pomorskom dronu MANTAS T-12, koji je poslat u Ukrajinu u aprilu ove godine. Broj dronova nije objavljen, ali je ukupna cena isporuka procenjena na 800 miliona dolara. Na osnovu ovih izviđačkih dronova, Ukrajinci su razvili Mikola povećavajući nosivost sa prvobitnih 63,5 kg na navodnih 200 kg.

mikola 3 rotax
Rotax motor

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version