Naslovna Avijacija Rusija počinje masovnu proizvodnju nove “stelt-ubice” rakete za lovce Su-57

Rusija počinje masovnu proizvodnju nove “stelt-ubice” rakete za lovce Su-57

0
rusija pocinje masovnu proizvodnju nove 22stelt ubice22 rakete za lovce su 57
rusija pocinje masovnu proizvodnju nove 22stelt ubice22 rakete za lovce su 57
google news

Rusija je započela masovnu proizvodnju nove rakete vazduh-vazduh za Su-57, do sada nazvane „Izdelje 180“ (K-77M). Ova raketa je razvijena na bazi R-77 (RVV-SD), uzimajući u obzir razvoj stelt aviona potencijalnog neprijatelja, preneli su u sredu ruski mediji.

Prethodnik rakete „Izdelje 180 K-77M” – R-77, smatra se najboljim sredstvom za borbu protiv aviona generacije 4 i 4+, ali je u odnosu na lovce pete generacije izgubio na značaju. Razvoj „Izdelije 180“ od strane dizajnerskog biroa Vimpel započeo je pre 12 godina. Ovog leta raketa za ruske lovce pete generacije Su-57 uspešno je prošla sve testove i ući će u službu ruskog vazduhoplovstva.

Izdelje 180 K-77M
Izdelje 180 K-77M

Glavna karakteristika “Izdelije 180” može se smatrati prisustvom sistema za navođenje sa aktivnom faznom antenom (AESA). Obezbeđuje visoku preciznost projektila i onemogućava da se bilo koji stelt borac ili bombarder sakriju.

Raketa je opremljena motorom na čvrsto gorivo i sposobna je da ubrza do 4 maha. Njen elektronski sistem efikasno funkcioniše u uslovima aktivnih radarskih smetnji i otežava sistemima PVO da ga potisnu. Konstruktori “Izdelje 180” nadaju se da bi on mogao da postane najefikasnija raketa vazduh-vazduh na svetu i da pruži ogromnu prednost ruskim avionima, prenose tamošnji mediji.

Ključne karakteristike:

  • Novi dvopulsni motor
  • AESA radarski tragač
  • Domet od 190 km+ na velikoj nadmorskoj visini i mogućnosti manevrisanja
  • Nova aerodinamička šema sa krilima u obliku slova X koja smanjuje otpor a povećava domet

Iako je raketa označena kao K-77M, ona nema nikakve veze sa raketom K-77. Razvijena je sa novom aerodinamičkom šemom sa krilima u obliku slova X koja smanjuje otpor i kao posledicu povećava domet.

Pored toga, raketa ima stacionarnu aerodinamičku površinu koja je dodata glavnom krilu, što je omogućilo da se reši glavni problem svih raketa vazduh-vazduh dugog dometa, a to je sposobnost manevrisanja pri podzvučnim brzinama. Na primer, čuvena američka raketa AIM-120 i njena nedavna modernizacija – AIM-120D, nije u stanju da manevriše pri brzinama manjim od 1200 km/h.

Raketa je opremljena dvopulsnim motorom na čvrsto gorivo, koji omogućava manevrisanje na velikim visinama i omogućava domet do 192 kilometra. Pored toga, raketa je opremljena inercijalnim navigacionim sistemom i aktivnom radarski navođenom glavom. Sve ove promene čine novu raketu K-77M zaista jedinstvenom, međutim, raketa još nije dokazala svoje karakteristike u pravoj borbi.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version