Naslovna Avijacija Nemačka vazduhoplovna industrija: Kupovina F-35 je bila greška

Nemačka vazduhoplovna industrija: Kupovina F-35 je bila greška

0
google news

Sukob u Ukrajini promenio je strateško razmišljanje većine evropskih zemalja. Nemačka, koja je još od Drugog svetskog rata u obavezi da vodi pasivnu politiku naoružavanja, sada ima druge, vrlo ambiciozne planove, koje je očigledno rešila da sprovede po svaku cenu. Planovi naoružavanja uključuju, između ostalog i kupovinu američkih lovca F-35 Lightning II kompanije Lockheed Martin.

Nemačka je već objavila svoje namere da nabavi F-35, u martu ove godine, kada je Berlin doneo konačnu odluku. Američki vodeći avion će da zameni Eurofighter Typhoon. Otprilike u isto vreme, rusko-ukrajinski sukob je naterao” Berlin da objavi skoro 113 milijardi dolara za vojnu modernizaciju, uključujući američke borbene avione.

F-35 NA STAJANCI
F-35 NA STAJANCI

Danas se kao greška smatraju odluke koje su doneli ministarka odbrane Kristin Lambreht i nemački kancelar Olaf Šolc. Ova sumnja ne dolazi od naroda, ovo mišljenje dolazi od nemačke odbrambene industrije i udruženja nemačke vazduhoplovne industrije [BDLI].

Berlin je postigao dogovor sa Vašingtonom po kojem nemačke kompanije neće učestvovati u održavanju, renoviranju ili servisiranju aviona. Sav novac ide u SAD, a neka druga evropska država [oruzjeonline.com misli na Italiju na primer] će preuzeti servis i održavanje aviona.

F-35C pete generacije lansiran sa nosača avoina
F-35C pete generacije lansiran sa nosača avoina

BDLI je čak dao primer da će nedavne kupovine F-35 koje su pregovarane sa drugim evropskim zemljama dobiti lokalne ugovore o održavanju. Čak je i Švajcarska, koja generalno nije tako aktivan niti veliki učesnik na međunarodnim tržištima oružja, uspela da ispregovara ugovor od 3 milijarde dolara za servisiranje svojih aviona.

Nemačko izdanje Wirtschaft objavilo je najnoviji izveštaj u kojem se kaže da je ova naredba udar na nemačku industriju oružja. BDLI je čak komentarisao i postupke nemačke vlade i kritikovao je, napominjući da u Berlinu nisu ni razmišljali o opciji u kojoj bi učestvovala domaća namenska industrija.

Jedan od najvećih igrača u avijaciji, Airbus je takođe izrazio svoje mišljenje. Prema rečima Volfganga Šodera, generalnog direktora Airbus helikoptera, ovakvi postupci vlade ugrožavaju ne samo postojanje domaće odbrambene industrije, već i tehnologije koje su se razvijale na lokalnom nivou poslednjih decenija.

Zašto sve više evropskih zemalja kupuje F-35?

Šoder je to objavio usred činjenice da je Berlin spreman da potroši više od 16 milijardi dolara na F-35 i nove helikoptere CH-47F Chinook.

Kritike na račun odluka Berlina su oštre, a prema mišljenju nekoliko analitičara – više nego zaslužene. BDLI, zajedno sa nemačkom industrijom oružja iza svojijh leđa, poručuju da se ne radi samo o održavanju i modernizovanju inostranih proizvoda već i o nepostojanju strateške odbrambene politike. Prema računici, oko 30 odsto će ići na nabavku američkih aviona, a oko 70 odsto novca će se godinama trošiti za njihovo održavanje.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version