Naslovna Mornarica Nemačka šalje pomorske dronove u Ukrajinu

Nemačka šalje pomorske dronove u Ukrajinu

0
nemacka salje pomorske dronove u ukrajinu
nemacka salje pomorske dronove u ukrajinu
google news

Nemačka je nedavno poslala dve pomorska bespilotna plovila u Ukrajinu i planira da pošalje još osam, prema informacijama koje je obezbedila nemačka savezna vlada o najnovijoj vojnoj pomoći Ukrajini. U međuvremenu, Ukrajina je objavila planove za stvaranje flote morskih dronova.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će ove nedelje Kijev pokrenuti kampanju prikupljanja sredstava za flotu pomorskih dronova.

Prema zapadnim vojnim stručnjacima, upotreba čamaca na daljinsko upravljanje – bespilotnih površinskih plovila, daće ogromnu prednost ukrajinskim snagama za nove napade na rusku mornaricu.

Prošle nedelje ruska mornarica u Sevastopolju odbila je masivan napad dronova. Pogođena su dva ruska broda – raketna fregata 11356R klase Admiral Makarov, koja je pretrpela manja oštećenja, i minolovac Ivan Golubets, koji je pratio izvoz žitarica.

Prema saopštenju ruskog Ministarstva odbrane, u napadu u subotu učestvovalo je 8 bespilotnih letelica i 7 pomorskih dronova. Sve bespilotne letelice i četiri pomorska drona su uništena od strane jedinica flote, a tri pomorska drona su uništeni na kopnu.

Nakon napada rusko ministarstvo odbrane optužilo je Veliku Britaniju da je pomogla ukrajinskoj vojsci u izvršenju napada, optužbe koje su britanske vlasti odbacile. Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vide se bespilotna plovila kako izvode kamikazne napade na jedinice ruske crnomorske flote sa sedištem u Sevastopolju.

nemacka salje pomorske dronove u ukrajinu
U septembru na plaži u Sevastopolju pojavio se do tada nikad viđeni pomorski dron

U septembru su neidentifikovani morski dronovi izronili na Krimu. Nikada ranije viđeni pomorski bespilotni čamci pojavili su se na plaži u blizini grada Sevastopolja, bazi Crnomorske flote Rusije. Prema rečima stručnjaka za mornaricu, pomorski dronovi u napadu na Sevastopolj prošle nedelje bili su isti kao oni koji se vide na ranijim fotografijama iz septembra.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version