Naslovna Avijacija Rusija testira izviđački avion Tu-214R nad Ukrajinom

Rusija testira izviđački avion Tu-214R nad Ukrajinom

0
Rusija-testira-izvidjacki-avion-Tu-214R-nad-Ukrajinom
Rusija-testira-izvidjacki-avion-Tu-214R-nad-Ukrajinom
google news

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) testiraju svoj novi izviđački avion Tu-214R. Ove tvrdnje objavljene su u nekoliko ruskih medija, uključujući i RIA Novosti. Prema ruskim vojnim analitičarima, Tu-214R je poslat u Ukrajinu radi otkrivanja vojnih ciljeva. Drugi stručnjaci tvrde da je korišćen za mapiranje trenutne situacije i otkrivanje budućih vojnih struktura.

Tu-214R
Tu-214R

Tu-214R je relativno nov avion u upotrebi u Ruskoj Federaciji. Dizajniran 2009. godine, avion je zvanično primljen u upotrebu 2012. Godinu dana ranije, 2011. godine, izveden je prvi probni let. Trenutno Vazdušno-kosmičke snage Rusije imaju dva ova aviona, a je Moskva 2016. naručila i treći.

Prema našima izvorima, donedavno je jedan od dva aviona bio na popravci. Informaciju su potvrdili i pojedini ruski mediji, citirajući izvor iz ruskog vojno-industrijskog kompleksa, koji je doslovno rekao da je „Tu-214R korišćen za otkrivanje ukrajinskih vojnih lokacija nakon završetka tekućih remonta“.

Šta do sada znamo o Tu-214R

Informacije koje je Rusija pružila u vezi mogućnosti i opremljenosti aviona su oskudne. Ono što znamo, prema ruskim izjavama, jeste da je Tu-214R opremljen sa „nekoliko radara za primanje signala iz svih uglova bočno postavljnih, opremom za elektronsko izviđanje, kao i elektronskim optičkim sistemom koji snima fotografije visoke rezolucije“. Ruski izvori tvrde da avion otkriva neprijateljske radio stanice i radare na udaljenosti od 400 km.

Tu-214R

Na drugoj strani, Ukrajina nema takvu opremu. Ali, kao što smo juče pisali, Evropska komanda Sjedinjenih Država [USEUCOM] obezbeđuje neophodne obaveštajne podatke.

Objavili smo zastarele [od jula] USEUCOM dokumente o ukrajinskim obaveštajnim podacima sa koordinatama ruskih pozicija, letovima aviona i helikoptera, kao i kretanjem ruskih trupa.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version