Naslovna Mornarica 5 najvećih nosača aviona na svetu

5 najvećih nosača aviona na svetu

0
google news

Vodeći brodovi svake mornarice i njihova najvrednija imovina na moru, nosači aviona su najprepoznatljiviji, zastrašujući i najprestižniji simbol okeanske moći jedne nacije. Ove plutajuće vazdušne baze dominiraju vodama kojima patroliraju i sama veličina ovih masivnih pomorskih nemani je zaista zapanjujuća. Čitajte dalje da biste saznali koji su najveći svetski nosač aviona u istoriji.

  1. Krechyet (273 m), Rusija
    • Teški nosači aviona (ima ih četiri) su rezultat projekta protivpodmorničkih krstarica koje nose avione. Svako pojedinačno porinuto plovilo predstavlja različitu fazu evolucije. Prvi brod „Kijev” pripadao je klasi TAKR sa funkcijama nosača aviona i klasifikovan je kao protivpodmornička krstarica sa avionskom opremom, a kao rezultat transformacija postao je teški brod. Identični nosač aviona je Minsk. Na osnovu dva prvorođenca razvijen je bojni brod „Novosibirsk“, koji ima značajne dizajnerske razlike. Plovilo je dugačko čak 274 metra. Danas je deo indijske mornarice. Može da primi oko 40 vazduhoplovnih jedinica i posadu od preko hiljadu ljudi, što ga čini jednim od najvećih ratnih brodova.
  1. Admiral Kuznetsov (306 m), Rusija
    • Danas je ovo jedan od najvećih vojnih brodova, nosač aviona i vodeći brod Severne flote Rusije. Glavni zadatak nosača aviona je zaštita pomorskih granica države, ako je potrebno, vojni avioni se mogu podići sa krstarice kako bi dejstvovali po predviđenim ciljevima. „Admiral Kuznjecov“ je sposoban i da udari po mornaričkim snagama neprijatelja. Na raspolaganju ima krstareće rakete i razne komplekse. Može da obezbedi prostor za 40 vazduhoplova. Dužina plovila je preko 306 m, osoblje čini 2000 ljudi. Trenutno je stavljen na planski remont u mestu stalnog angažovanja.
  1.  Shandong (315 m), Kina
    • Dok je Liaoning prvobitno bio postavljen kao nosač klase Kuznjecov u Crnomorskom brodogradilištu Sovjetskog Saveza, kasnije je završen i dopremljen Kini. Shandong predstavlja prvi nosač koji je sagrađen u Kini – potpuno autohtoni ratni brod. Iako Šandong može da nosi osam aviona više od Liaoninga, oba nosača ističu približno 70.000 tona – što daje aktivnoj floti nosača PLA mornarice deplasman od 140.000 tona.
    • Shandong ima poboljšan dizajn sa širom pilotskom palubom, redizajniranim mostom i ostrvom sa snažnijim radarima kao i povećanim kapacitetom za avione. Šandong može da nosi 44 aviona.
  1. USS Nimitz (333 m), SAD
    • Tipični nosači aviona američke proizvodnje, smatraju se najvećim predstavnicima pomorske tehnike. Sposobni su da prime do 86 jedinica vazduhoplovne opreme, AWACS aviona. Dimenzije su impresivne – 332 m dužine, može da skladišti municiju od oko dve tone. Prihvata 3200 članova posade bez vazdušnog krila. Danas je u službi američke mornarice 10 ovih nosača aviona.
    • Vojni gigant iz klase Nimitz je u stanju da transportuje 90 letelica istovremeno. Radni vek svakog od deset plovila je najmanje 50 godina. U poređenju sa drugim nosačima aviona, dizajn Nimitza nije pretrpeo veće promene. Jedan od najvećih ratnih brodova ovog tipa vredi oko 4,5 milijardi dolara.
  1. USS Enterprise (342 m), SAD
    • Nosač aviona na nuklearni pogon. Istaknuti predstavnik Ratne mornarice Sjedinjenih Država. S pravom se smatra najvećim ratnim brodom na svetu. Zadivljujuće tehničke karakteristike – dužine preko 342 metra, plovidba 400 hiljada milja, sa posadom od 3325 ljudi, od kojih je 150 više komandno osoblje, 175 srednje komandno osoblje i 2700 redova. Vazdušno krilo ima oko 2.000 letačkog osoblja i osoblja za održavanje.
    • Bojni brod je više puta učestvovao u vojnim sukobima, izlazio je na pučinu 25 puta. Nosač aviona je stalno naoružan sa 60 aviona a može da prihvati ukupno 90 plus lansere i skladište municije. Američka mornarica je 2017. godine održala oproštajnu ceremoniju povlačenja svog titana USS Enterprise, koji je služio 55 godina. Ovo je bio prvi put da je ovakav postupak sproveden u istoriji američke mornarice. Planirano je postavljanje njegove nadgradnje na obali i stvaranje spomen-obeležja. Nasledio ga je USS Gerald R. Ford.
    • Ratni brod je dugo služio i kao instrument politike, njegovo glavno oružje. Pri tome se značajna uloga pripisuje njenom estetskom savršenstvu i izgledu. Tokom proteklih vekova, porinuto je na hiljade brodova, najlepših po dizajnu i neverovatnih po monumentalnosti i snazi ali svako ima svoje ideje o lepoti ratnih brodova.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version