NaslovnaAnalitika5 najvećih proizvođača namenske industrije na svetu

5 najvećih proizvođača namenske industrije na svetu

Već znamo zemlje sa najvećom prodajom i izvozom oružja na svetu. To su pre svega SAD, Rusija i Francuska. Za njima su osetno slabiji Kina, Nemačka i Italija. Danas ćemo ići još dublje tako što ćemo se upoznati sa kompanijama koje znaju najviše o ovom poslu.

  1. Northrop Grumman Corporation (SAD) – Prodaja: 22.4 milijarde $
    • Northrop Grumman Corporation je američka vojno-industrijska kompanija koja posluje u oblasti elektronike i informacionih tehnologija, vazduhoplovne industrije i brodogradnje. Osnovana je 1994. godine kao rezultat spajanja Northrop Corp i Grumman Corp. Danas je kompanija vodeći integrator i proizvođač borbenih i izviđačkih aviona, odbrambenih sistema, sistema kontrole vazdušnog prostora, brodskih motora, visokopreciznog naoružanja i raznih vojnih i komercijalnih aviona. Njihovo sedište je u Los Anđelesu, Kaliforniji. Northrop Grumman trenutno ima pet filijala: Odsek za komercijalnu avijaciju (Dalas, Teksas); Odeljenje za sisteme za obradu podataka (Herdon, Virdžinija); Odeljenje za elektronske sisteme i senzore (Baltimor, Merilend); Odeljenje za elektroniku i sistemsku integraciju (Betpage, Njujork); i Odeljenje za sisteme vojne avijacije (El Segundo, Kalifornija). Glavna organizaciona jedinica je i Centar za razvoj tehnologije (Pico River, Kalifornija). Korporacija je zvanični izvođač američkog ratnog vazduhoplovstva za stelt bombarder B-2, stelt teški dalekometni bombarder, sposoban da deluje u bilo kom visinskom rasponu i uz bilo kakvo protivljenje neprijatelja. Pored toga, oni su svetski lider u proizvodnji sistema za kontrolu vazdušnog prostora; oni su činili više od 400 civilnih sistema kontrole leta koji prate vazdušni saobraćaj u 12 zemalja; uključujući ASR-9, najnoviji aerodromski radar Federalne avijacije SAD (FAA).
  1. BAE Systems plc (Britanija) – Prodaja: 22.9 milijarde $
    • BAE Sistems plc – bavi se razvojem naoružanja, informacione bezbednosti, vazduhoplovstva. Kompanija je osnovana 30. novembra 1999. spajanjem dve britanske kompanije, Marconi Electronic Sistems (MES), odbrambene elektronike i brodogradnje kompanije General Electric Company plc (GEC) i British Aerospace (BAe) – proizvođača aviona, oružja i morskih sistema. Sedište je u Farnborou, Hempšir, Engleska. Inače, ova kompanija poseduje 49 odsto akcija nacionalnog avio-prevoznika Republike Kazahstan – Er Astana.
  1. Raytheon Corporation (SAD) – Prodaja: 23.9 milijarde $
    • Raytheon je jedan od najvećih dobavljača naoružanja i vojne opreme za oružane snage Sjedinjenih Država i savezničkih zemalja. Više od 90% prihoda kompanije dolazi od odbrambenih porudžbina. Oni su programeri Patriot SAM-a, proizvode raketni odbrambeni sistem Tomahawk, MANPADS Stinger, itd. Sedište korporacije je u Voltamu, Masačusets. Osnovali su je 1922. godine Vanivar Buš i njegova dva prijatelja kao American Appliance Company. U početku se bavila tehnologijama veštačkog hlađenja, a zatim – elektronikom. Prvi uspešan proizvod bio je ispravljač punjen gasom – elektronska lampa dizajnirana da napaja kućne radio stanice iz mreže naizmenične struje umesto glomaznih, skupih i kratkotrajnih baterija. Ispravljač je dobio ime “Raytheon” (“božanski zrak”). Zahvaljujući njemu, radio je postao pravi medij. Godine 1925., kako bi promovisala svoj najperspektivniji proizvod, kompanija je usvojila svoje ime i postala poznata kao Raytheon Manufacturing Company. Trenutno, Raytheon Company je moćna američka istraživačka i proizvodna korporacija sa 72 hiljade zaposlenih.
  1. The Boeing Company Aerospace Company (SAD) – Prodaja: 26.9 milijarde $
    • Kompanija Boeing je jedan od najvećih svetskih proizvođača vazduhoplovne, svemirske i vojne opreme. Sedište u Čikagu (Ilinojs, SAD). A ipak, lokacija glavnih proizvodnih pogona i istovremeno mesto rođenja kompanije je Sijetl (Vašington). Što se istorijske priče tiče 15. juna 1916. održan je prvi let jednog od dva crno-bela hidroaviona koje je izgradio Vilijam Boing uz pomoć pomorskog inženjera Džordža Konrada Vestervelta, a 15. jula u Sijetlu je osnovana kompanija The Pacific Aero Products Company. Zatim je 9. maja 1917. kompanija preimenovana u Boeing Airplane Company. Korporacija uključuje dve glavne proizvodne jedinice: Boeing komercijalne avione (civilni proizvodi) i Boeing integrisane odbrambene sisteme (vojni proizvodi i svemirska tehnologija). Boing proizvodi širok spektar vazduhoplovne vojne opreme (uključujući helikoptere) i sprovodi velike svemirske programe (na primer, svemirsku kapsulu Starliner CST-100).
  1. Lockheed Martin Corporation (SAD) – Prodaja: 44.9 milijarde $
    • Lockheed Martin Corporation je američka kompanija specijalizovana za avione, vazduhoplovstvo, brodogradnju, automatizaciju poštanskih usluga i aerodromsku logistiku. Korporacija je nastala 15. marta 1995. spajanjem dva tehnološka lidera u američkoj vazduhoplovnoj industriji – Martin Marietta (specijalizovan za dizajn satelita i svemirskih raketa) i Lockheed Corporation (glavni proizvođač vojnih aviona u Sjedinjenim Državama). Sedište im je u Bethesdi (Merilend), SAD. Kompanija prima 95% prihoda od narudžbi od Ministarstva odbrane SAD, drugih državnih agencija i odeljenja vlade SAD, kao i od stranih kupaca. Danas je poslovanje kompanije Lockheed Martin podeljeno u 4 ključna segmenta: aeronautika, elektronski sistemi, informacioni sistemi i svemirski sistemi. Broj zaposlenih širom sveta je 130 hiljada ljudi.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave