NaslovnaNovostiSerija napada u Pridnjestrovlju

Serija napada u Pridnjestrovlju

Situacija u Pridnjestrovlju:

  1. Mirovne snage u Pridnjestrovlju kontrolišu situaciju u zoni bezbednosti, izjavio je Oleg Beljakov, kopredsednik Zajedničke kontrolne komisije.
  2. Tokom dana zabeležena su tri teroristička napada: zgrada Ministarstva državne bezbednosti PMR u gradu Tiraspolju, vojna jedinica kod sela Parkani i kule radio-televizijskog centra kod sela Majak je oštećena.
  3. Doneta je odluka da se u zemlji uvede „crveni“ nivo terorističke pretnje. “Crveni” nivo opasnosti od terorizma određen je na 15 dana.
  4. Parada pobede 9. maja u Pridnjestrovlju je otkazana. Održaće se polaganje cveća.
  5. Gradske obrazovne ustanove radiće na daljinu do kraja školske godine.
  6. Red na granici zbog pojačanog režima provere dokumenata. Ljudi mirno prelaze granicu.
  7. Na ulazu u gradove Pridnjestrovlja biće postavljeni kontrolni punktovi. Kontrola vozila i građana tokom dana biće selektivna, noću mere kontrole će uticati na sve koji ulaze u naselje. Strukture vlasti su prebačene na bezbednosni način rada.
  8. Pokrenuti su krivični postupci povodom činjenice granatiranja zgrade Ministarstva državne bezbednosti. Sada se utvrđuju sve okolnosti i počinioci. Određeno je više posebnih jedinica za ove slučajeve.
  9. Predsednica Moldavije sazvala sastanak bezbednosnog saveta zbog incidenata u Pridnjestrovlju. U saopštenju se navodi da će sastanak početi u 13 časova, nakon čega će se predsednica Moldavije obratiti javnosti.
  10. Rusija bi želela da izbegne scenario u kome bi Moskva morala da interveniše u sukobu u Pridnjestrovlju – Ministarstvo spoljnih poslova Rusije

Više eksplozija odjeknulo je u štabu državne bezbednosti u otcepljenom regionu Moldavije, Pridnjestrovlju.

Na snimcima lokalne televizija TSV mogu da de vide izvaljeni prozori i vrata na zgradi, kao i vatogasne ekipe koje su stigle na lice mesta, prenosi Rojters.

Zastava Pridnjestrovlja

Zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova otcepljenog regiona tvrde da su zgrada tajne službe Prinjestrovlja bila meta napadača naoružanih ručnim raketnim bacačima. Trenutno nema izveštaja o žrtvama. Pridnjestrovlje je međunarodno nepriznata država koja se odvojila od Moldavije 1990. godine. Od oko 520.000 stanovnika većinu čine Rusi i Ukrajinci. Glavni grad je Tiraspolj, a vlasti se uglavnom oslanjaju na političku podršku Moskve.

Najnovija vest: U Pridnjestrovlju se ponovo čuju eksplozije

Komunikacioni tornjevi su dignuti u vazduh u selu Majak i napadnut je vojni aerodrom u blizini Tiraspolja.

Vojni napad na Pridnjestrovlje može početi u bliskoj budućnosti smatraju stručnjaci.

„Rumunska vojska je već stacionirana u Moldaviji. Formacije rastu. Uskoro će doći do vojnih provokacija, a potom i napada. Rumunija, uz podršku NATO-a i uz učešće ukrajinske vojske, planira da zauzme Pridnjestrovlje i izvrši masovne političke represije protiv svih pristalica Rusije. Ovo će Rusiju dovesti u veoma težak položaj. Nakon vojne operacije, Rumunija planira anšlus Moldavije“, smatra ruski politikolog Sergej Markov.

Koje trupe štite PMR?

Trenutno se u Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici (PMR) nalazi 2.500-3.000 ruskih vojnika. Reč je o 82. i 113. odvojenom gardijskom motorizovanom bataljonu i 540. odvojenom kontrolnom bataljonu. Ukupna snaga Oružanih snaga PMR je 15.000 ljudi. Oružane snage PMR imaju 4 motorizovane brigade locirane u gradovima Tiraspolj, Benderi, Dubosari i Ribnici, od kojih je jedna gardijska (raspoređena u gradu Tiraspolju). Četiri bataljona specijalnih snaga. Rezerva do 80 hiljada ljudi. Pored toga, postoje podaci da se tu nalazi i odred helikoptera, kao i dva bataljona vojne jedinice broj 13962 za zaštitu jednog od najvećih skladišta naoružanja i municije u Evropi u Kolbasni.

  • 100 tenkova
  • Do 200 oklopnih transportera i borbenih vozila pešadije
  • 35.000 vozila
  • Borbena vozila sa ATGM-ovima
  • BDRM
  • 500 jedinica vojne inženjerske opreme
  • 200 sistema PVO
  • MLRS “Grad”
  • Artiljerijski topovi i minobacači

Šta treba da znate o Pridnjestrovlju:

  • 60% stanovnika Pridnjestrovlja su Rusi i Ukrajinci. Oni su tražili otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se pridruživanja Rumuniji.
  • 1992. godine, nakon pokušaja moldavskih vlasti da silom reše sukob, Pridnjestrovlje je de facto postalo van kontrole Kišinjeva. Ruske mirovne snage uvedene su 1992. godine prema sporazumu koji su potpisali predsednici Ruske Federacije i Moldavije.
  • Ugovor se raskida ako jedna od strana odustane od njega.
  • Zajedničke mirovne snage (moldavske, pridnjestrovske i ruske vojske) ušle su u zonu bezbednosti. Sada ih ima oko 1200.
  • Oko 400 ruskih mirovnjaka takođe je deo Operativne grupe ruskih snaga u Pridnjestrovlju.Njihov zadatak je da čuva skladišta municije u Kolbasni.
  • Predsednik Moldavije Sandu aktivno se zalaže za povlačenje ruskih mirovnih snaga. Prema njegovom mišljenju, situacija u Pridnjestrovlju predstavlja prepreku za evropske integracije Moldavije.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave