NaslovnaNovostiUKRAJINA Dan 46 - Kijev: Sastanak Putina i Zelenskog nakon bitke za...

UKRAJINA Dan 46 – Kijev: Sastanak Putina i Zelenskog nakon bitke za Donbas

Četrdeset šesti dan rata u Ukrajini. Ruske trupe pokušavaju da uspostave kontrolu nad centrom Marijupolja, saopštio je ukrajinski Generalštab. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak na kojem se vidi ispaljivanje četiri krstareće rakete “kalibar” sa fregate Crnomorske flote. Za danas dogovoreno devet humanitarnih koridora. Agencija UN za izbeglice saopštila da je Ukrajinu od početka rata napustilo 4,5 miliona ljudi.

Šta se dešavalo predhodnih dana, pogledajte ovde. Najvažnije događaje od juče možete videti ovde.

Britanski premijer Boris Džonson doputovao je u subotu u Kijev, gde se sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim kojem je obećao novi paket finansijske i vojne pomoći.

Vatrogasci pretražuju ruševine stambenog bloka u gradu Borođanka

Dauning strit je saopštio da će Ujedinjeno Kraljevstvo poslati 120 oklopnih vozila i protivbrodskih raketnih sistema Ukrajini, dan nakon što je najavljena isporuka visokokvalitetne vojne opreme vredne 100 miliona funti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski istakao je u intervjuu za nemački dnevnik Bild da je dijalog sa Moskvom jedini način za rešavanje situacije i da Ukrajina nema drugog izlaza, nego da sedne za pregovarački sto sa Rusijom.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj rekao je nakon posete Ukrajini da će rat biti dobijen na bojnom polju. Naglasio je da EU i dalje treba da povećava pritisak na Rusiju.

Potpredsednica vlade Ukrajine za evropske i evroatlantske integracije Olga Stefanišina navela je da očekuje da Ukrajina dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji do juna.

Ukrajina i Rusija su treći put razmenile zarobljenike. Zamenica premijera Ukrajine Irina Vereščuk je saopštila da 12 ukrajinskih vojnika dolazi kući, kao i da se 14 civila vraća u Ukrajinu, ali nije objavila koliko je Rusa oslobođeno.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave