Naslovna Oružje Novo Oružje Australijski Bushmaster u Ukrajini?

Australijski Bushmaster u Ukrajini?

0
bushmaster
Bushmaster
google news

Predsednik Ukrajine, Volodimir Zelenski, 31 marta se potresnim apelom obratio australijskom Parlamentu, apelujući na većoj pomoći, prevenstveno u naoružanju. Pri tome, apostrofirao je okopna vozila Bushmaster. Australijski ministar finansija Simon Birmingham, odmah je odgvorio da će njegova  vlada  nastaviti da blisko sarađuje sa Ukrajinom, te da je već dostavljala PT i AT oružje i zaštitnu opremu. Na to se nadovezao ministar odbrane Peter Dutton, tvrdeći da njegovo odeljenje istražuje mogućnost dostave ‘’Bušmastera’’ Ukrajini, ne navodeći o kojim količinama se radi. Konačno, premijer Scott Morrison je potvrdio da će oklopna vozila isporučiti Kijevu transportnim avionima Boeing C-17 Globemaster, takođe ne navodeći broj ali ni logistiku koja bi podržala ovu dostavu.

Bushmaster u Afganistanu, 2008
Bushmaster u Afganistanu, 2008

Bushmaster IMV

Australijske oružane snage su u martu 1991 godine pokrenule  Projekat Bushranger (Land 116) u cilju izbora novog pešadijskog transportnog vozila (Infantry Mobility Vehicle). U novembru 1993 godine kod firme British Aerospace Australia naručen je određen broj ’’prelaznih (opitnih) pešadijskih vozila’’ (Interim Infantry Mobility Vehicle, IIMV) sličnih Land Rover Perentie-u, kojima je trebalo dokazati koncept mobilne pešadije i time opravdati nabavku IMV.

Unutrasnjost Bushmaster-a
Unutrasnjost Bushmaster-a

U februaru 1994. objavljene su specifikacije za IMV a u julu je raspisan konkurs. U takmečenje se uključilo 17 firmi, uključujući australijsku kompaniju Perri Engineering sa vozilom Bushmaster, Australian Specialised Vehicle Systems Pty Ltd sa vozilom Taipan, privatna firma iz Severne Irske Short Brothers plc sa vozilom Shorland S600 i južnoafrički Land Systems OMC sa amfibijskim vozilom Mamba APC. U septembru 1995. raspisan je tender na kome je učestvovalo pet modela koji su ušli u najuži izbor.

Firma Perri Engineering iz Južne Australije je 1996 godine, za manje od sedam meseci, proizvela prototip Bushmaster zasnovan na Timoney Technology Limited MP44 iz Severne Irske, sa nezavisnim vešanjem Rockvell/Timoney i preko 65% komponenti za ‘’familiju srednjih taktičkih vozila’’ (Family of Medium Tactical Vehicles, FMTV) američke kompanije Stevart & Stevenson (motor, menjač, sistem upravljanja, instrumenti, elektro i pneumatski sistemi).  Septembra 1996, australijska državna kompanija Australian Defense Industries (ADI) je u dogovoru sa Timoney Technologies i Stevart & Stevenson, od kompanije Boral Limited (od 1986 – većinski vlasnik  Perri Engineering), otkupila prava intelektualne svojine nad projektom Bushmaster. 

Bushmaster prototip
Bushmaster prototip

Do januara 1997, nakon povlačenja drugih ponuda, u igri su ostali samo Bushmaster i Taipan. U novembru iste godine ADI je lansirao svoj Bushmaster sa izmenjenim dizajnom trupa. U martu 1998. godine su u Južnoj Africi dovršena tri Bushmaster i tri Taipan IMV i započeta su paralelena testiranja, koja su trajala 44 nedelje. No, ni jedno vozilo nije u potpunosti ispunilo sve zahteve iz specifikacije. 

Nakon što se prilagodio specifikacijama, 10. marta 1999, pobednik projekta Bushranger bio je Bushmaster Protected Mobility Vehicle 4×4 snage 224 kW kompanije Australian Defence Industries. Proizvodnja prve serije poverena je pogonu ADI u mestu Bendigo. U novembru 1999, ADI je privatizovan; 50% vlasništva preuzela je francuska kompanija Thales Group a 50% australijski Transfield Holdings. Francuzi su 2006 godine otkupili deonice Transfield Holdings-a tako da je ADI preimenovan u Thales Australia. Trenutno  Bushmaster  proizvodi Thales Australia u kooperaciji sa američkom firmom Oshkosh Truck (Oshkosh Corporation, Wisconsin).

Ostaje da vidimo, kao uostalom i za ostala obećanja, da li će Bušmaster zaista dospeti u ruke Ukrajinaca.

TT podaci za Bushmaster:

  • Masa: 11.400 – 15.400 kg
  • Dužina: 7180 mm
  • Širina: 2480 mm
  • Visina: 2650 mm
  • Posada: 1 (vozač) + 9 (vojnika)
  • Oklop:  Balistički, STANAG 4569 nivo 1-standard ili balistički, STANAG 4569 nivo 3 (kao opcija); zaštita od gelera (Fragment Simulation Projectile) STANAG 4569 nivo 5;  zaštita od imrpovizovanih eksplozivnh naprava (improvised explosive device, IED) visina nivoa zaštite monokok šasije – standard; zaštita od mina STANAG 4569 nivo 3 
  • Glavno naoružanje: Mitraljez do 12.7mm HMG, 40mm AGM bacač granata, ili tureta sa istim oružjem
  • Sekundatno naoružanje: otvori za oružje do 7,62 mm (1 napred, 2 pozadi)
  • Motor: Caterpillar 3126E 7,2l 6-cilindrični turbo-diesel, 224 kW
  • Snaga/masa: 26,4 KS/t
  • Menjač: ZF 6HP502 ECOMAT G2 (6 brzina + rikverc)
  • Kapacitet rezervoara: 319 l
  • Maksimalni radijus: 800 km
  • Maksimalna brzina: 100 km/h

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version