NaslovnaOružjeNovo OružjeSAD tajno testirale hipersoničnu raketu, prećutali zbog Rusije

SAD tajno testirale hipersoničnu raketu, prećutali zbog Rusije

SAD su sredinom marta testirale hipersoničnu raketu u tajnosti, kako bi izbegle eskalaciju tenzija sa Rusijom, prenosi Si-En-En.

B-52H Stratofortress

Upućeni bezbednosni zvaničnik rekao je da je hipersonična raketa HAVC lansirana sa bombardera B-52 sa zapadne obale.

Testiranje je usledilo nekoliko dana nakon što je Rusija saopštila da je koristila hipersoničnu raketu Kinžal tokom intervencije u Ukrajinu, kada je gađala skladište municije u zapadnoj Ukrajini.

U vreme testiranja hipersonične raketa SAD, američki predsednik Džozef Bajden se pripremao za posetu NATO saveznicima u Evropi, uključujući posetu Poljskoj, gde se sastao sa ukrajinskim ministrima spoljnih poslova i odbrane, navodi Si-En-En.

Kako se navodi, SAD su bile oprezne kako ne bi preduzele korake koji bi mogli da dovedu do dodatne eskalacije tenzija između Vašingtona i Moskve.

SAD su takođe u petak otkazale testiranje interkontinentalne balističke rakete. Stavile su ponovo akcenat na hipersonično oružje nakon što su Kina i Rusija poslednjih meseci uspešno testirale tu vrstu oružja, što je u Vašingtonu pojačalo zabrinutost da SAD zaostaju u vojnoj tehnologiji za koju se smatra da će biti odlučujuća u budućnosti.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave