NaslovnaAvijacijaČime (ni)su bili naoružani ruski avioni nad Švedskom

Čime (ni)su bili naoružani ruski avioni nad Švedskom

Četiri ruska aviona koja su 2. marta narušila vazdušni prostor Švedske su, prema saznanjima švedskog kanala TV4, bila opremljena nuklearnim oružjem. Iz Švedskog ratnog vazduhoplovstva naveli su da ne žele da komentarišu naoružanje drugih zemalja, dok su pojedini stručnjaci za švedske medije ocenili da su letelice iz Rusije bile nenaoružane.

Švedski TV4 / Screenshot

Švedska je 2. marta saopštila da su četiri ruska aviona narušila vazdušni prostor te zemlje, letevši iznad ostrva Gotland. Prema saznanjima švedske televizije TV4, dva jurišna aviona “suhoj 24”, bila su opremljena nuklearnim naoružanjem.

Iz Švedskog ratnog vazduhoplovstva su odbili da komentarišu te navode, a poručuju da sve ukazuje na to da je u pitanju svesna i namerna akcija.

“Ocenjujemo da je to bila svesna akcija, što je veoma ozbiljno, pogotovo kada je u pitanju zemlja koja je u ratu”, rekao je šef švedskog vazduhoplovstva Karl-Johan Edstrom za TV4.

Istakao je da su analizirali incident i da se ne može isključiti da su imali pogrešnu navigaciju, ali da sve ukazuje da je reč o namernom činu.

Ruski avioni su se nalazili u švedskom vazdušnom prostoru oko jednog minuta, a poleteli su iz baze u Kalinjingradu. Švedsko vazduhoplovstvo je rasporedilo dva aviona “gripen jas 39” koji su fotografisali ruske letelice.

Pojedini stručnjaci su u razgovoru za švedsku agenciju TT odbacili saznanja kanala TV4 i naveli da avioni izgledaju potpuno nenaoružano.

“Moja procena fotografija koje su Oružane snage Švedske postavile, a koje su bile prilično niske rezolucije, bila je da su avion izgledali potpuno nenaoružano”, rekao je Andreas Hornedal, stručnjak za vazdušno naoružanje u Istraživačkom institutu za totalnu odbranu – FOI.

Johan Viktorin, odbrambeni stručnjak, rekao je da, imajući u vidu manevre ruskih vazduhoplova, nije moguće da su imali toliko opterećenje.

Šef projekta za nuklearno naoružanje u američkoj naučnoj federaciji Hans Kristensen rekao je da sumnja da ruska vojska skladišti nuklearno oružje u bazi u Kalinjingradu.

(RTS)

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave