Naslovna Analitika Nacionalna garda Ukrajine

Nacionalna garda Ukrajine

0
google news

KO TO TAMO PUCA…

Organizacija, sastav i zadaci Nacionalne garde Ukrajine
Napomena: Osvrt je rađen na osnovu službenih podataka Nacionalne garde Ukrajine koji su važili do početka ratnih dejstava. Nesumnjivo je da se sa intenziviranjem sukoba menjaju i svi ovi parametri, a o njihovom konačnom stanju saznaćemo  mnogo kasnije po završetku neprijateljstava. 

Poremećaj vojne ravnoteže jeste uvek jedan od najdramatičnijih momenata u istoriji. Najveći (čak veći od pojave atomske bombe) dogodio se 23. avgusta 1793. godine kada je zaraćena Francuska, rasparčana i demoralisana, izmorena intervencijama, uvela opštu vojnu obavezu! Ona je uvela masovno ratovanje u savremenu istoriju i omogućila Napoleonu da za samo dvadeset godina zavlada Evropom. Bio je to koncept ”ceo narod-vojska”, odnosno ”besplatna (jevtina) vojska”.

NADGRUDNA NAŠIVKA
NADGRUDNA NAŠIVKA

Za tim modelom povele su se sve države i uredile su potrebu za dodatnim angažovanjem žive sile i tehnike u kriznim trenucima neposredne ratne opasnosti, rata, elemenatarnih nepogoda, ugrožavanja ustavnog poretka, itd. Nijedna nije dovoljno bogata da drži isključivo profesionalnu ili stajaću vojsku za te svrhe, pa je održavanje rezervnog sastava višestruko korisno. Videli smo na primeru Nacionalne garde SAD (i njoj srodnih formacija) kako je to regulisano. U suštini, koncept je manje-više isti ili sličan: takve jedinice popunjava zdravstveno sposobno stavnovništvo koje je prošlo vojnu obuku. Nazovimo ih  ”rezervni sastav”. Finese jesu brojne, razlike takođe, ali je, kao što se može zaključiti – suština ista. Angažuju se po potrebi snage i sredstva, prelazi se na ratni režim privrede, itd. Sve se podređuje ukupnom cilju -zaštiti države. Kako je to deluje u Ukrajini, državi koja upravo sada može da se uveri da li je odabrala pravi način popune prvih borbenih redova?  Kod Ukrajinaca, kao i kod svih post-sovjetskih država, izražene su dve osnovne osobine: koncept rezervnog sastava kakav mi poznajemo i velika parcijalizacija, složenost i razgranavanje jedinica po svrsi, nameni, teritorijalnoj pripadnosti, naoružnju i zadacima. 

Na ovom mestu treba, radi lakšeg praćenja teksta, razgraničiti jednu bitnu finesu. Sovjeti su u svom jeziku imali mnogo abrevijatura i akronima koji su im olakšavali svakodnevnu komunikaciju skraćujući duge konstrukcije (Минооборони – Министерство оборони, санбат – санитетски батаљон, комдив- командант дивизије, itd). Novonastale države toga se nisu odrekle. Tako i Nacionalna garda Ukrajine (Національна гвардія України) ima svoju skraćenicu Нацгвардія. Skraćenica neodoljivo podseća na ono što je ružno i izgovoriti, ali ova formacija nema veze sa deklarisanim pronacističkim i nacističkim pokretima u toj zemlji; nesumnjivo je da se i u toj formaciji, kao i svuda uostalom, mogu naći radikalni elementi, ali to sa zvanično uređenom strukturom nema dodirnih tačaka.  

JRIJ LEBED VD KOMANDANTA NGU
JRIJ LEBED VD KOMANDANTA NGU

NGU je vojna formacija koja je deo sistema Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine (MVD), a ne Ministarstva odbrane. Ima brojne zadatke, pre svega na zaštiti ustavnog poretka, slobode i pravnih interesa građana, javnog poretka i bezbednosti, borbe protiv terorističkih i kriminalnih organizacija, itd. U suštini, reč je o žandarmerijskoj organizaciji. Kao nezavisna struktura postojala je od 1991. do 2000. godine. Kao vojna formacija MVD (Министерство внутренних дел – Ministarstvo unutrašnjih poslova), popunom na dobrovoljnoj osnovi, ponovo se formira 13. marta 2014. godine s ukupnim brojem do 60.000 pripadnika. Oni mogu biti po ugovoru i po obavezi angažovani. Načelno sastav se deli na borbeno i neborbeno (radno, prateće) osoblje. Rezervisti dobijaju određene činove. Neposredno Nacionalnom gardom Ukrajine komanduje lice koje postavlje predsednik Ukrajine na predlog ministra unutrašnjih poslova, a razrešava ga predsednik države. U skladu sa ukazom predsednika ”Pitanja vojnog komandnog tela NGU” br. 346/2014. komandant NGU ima sva prava i ovlašćenja u rangu ministra odbrane Ukrajine.  

Počeci

Ova formacija stvorena je ”Zakonom o nacionalnoj gardi Ukrajine” od četvrtog novembra 1991. godine, kao naslednik unutrašnje vojske Ukrajinske SSR. Raspuštena je ”Zakonom o raspuštanju NGU” od 11. januara 2000. godine, kada je prihvaćen koncept da se o vojnoj stabilnosti zemlje staraju Oružane snage. Međutim, posle Majdana, događaja na Krimu 11. marta 2014. i pobune u Donbasu, odlučeno je da se NGU obnovi. Vrhovna rada Ukrajine je već 12. marta donela Rezoluciju ”O Nacionalnoj gardi Ukrajine”. Za to rešenje glasala su 262 poslanika. Ubrzanim postupkom, sledećeg dana Vrhovna rada odobrava Zakon br. 4393 kojim se reguliše finansiranje Nacionalne garde. Za ovu odluku glasao je isti broj poslanika (262), od ukupno 330 prijavljenih u sali. Model unutrašnjih trupa MVD (Внутренние войска МВД Украины – унутрашња војска Министарства унутрашњих послова Украјине)  poslužio je kao osnov za rekonstrukciju. Trupe MVD transformsane su ušle su u sastav NGU, a u nju su ušli i borci ”Samoodbrane Majdana” ( Самообороны Майдана) koji su poslati na teren radi obuke. Na obuci, ali ni pri odzivu, oni nisu dali očekivane rezultate. 

Prvi bataljon NGU položio je zakletvu šestog aprila 2014. godine. Krajem juna formira se odeljenje za nacionalnu bezbednost, a do septembra 2014. doneta je odluka o formiranju još četiri bataljona. Naoružanje je u početku bilo skromno, s malim brojem minobacača i oklopnih vozila. Prvo ratno iskušenje imali su već 15. aprila 2014. kada je 350 boraca iz redova rezervista pripremanih u centru za obuku Novi Pitrovci, uz sadejstvo pripadnika ”Samoodbrane Majdana”, poslato u reon Slavjanska. U borbama za grad, devetog maja odred je doživeo velike gubitke i ostao bez većine angažovanih sredstava. Mesec dana kasnije, Garda osvaja Mariupolj. U redovima NGU raste nezadovoljstvo načinom i rotacijom smena, ali i odnosa prema ljudstvu, pa u oktobru 2014. organizuje se miting pripadnika koji zahtevaju demobilizaciju. Mnogi su u jedinicama bili već po godinu i po dana, umesto propisane godine, bez izgleda da će se uskoro demobilisati. Komanda ih je ignorisala nazivajući ih ”Putinovim saradnicima” jer svojom pobunom idu na ruku Rusima.

Dvanaestog novembra, Uredbom ministra odbrane Ukrajine broj 628 dobila je još značajnije zadatke: zaštita nuklearnih instalcija, magacina sa nuklearnim otpadom, izvora jonizujućeg zračenja, kao i obezbeđenje sve četiri operativne nuklearne elektrane. Na spisku su se našli još: Institut za nuklearna istraživanja Akademije nauka Ukrajine, Nacionalni istraživački centar ”Harkovski institut za fiziku i tehnologiju”, kao i niz strateški važnih fabrika i zavoda koji su se bavili proizvodnjom hemijskih komponenti, eksploziva, itd. Za to vreme rat u Donbasu nije prestajao, odnoseći svoje žrtve. Do 25. marta 2019. godine učestvovalo je 35.000 pripadnika NGU, od kojih je 1.364 odlikovano (188 postuhumno, uključujući tri heroja Ukrajine). Poginulo je 219 ljudi, 812 je povređeno, a njih 14 je nestalo bez vesti.  

Zadaci i funkcije NGU

Već smo spomenuli osnovnu namenu, zadatke i funkcije ove formacije. Uobičajeni obim poslova i zadataka povećan je i klasičnim policijskim poslovima i tu su uključeni: rad na javnom redu i miru, antiterorističke akcije, otklanjanje posledica elementarnih nepogoda, prirodnih i ekoloških katastrofa, pandemija, međunarodna saradnja, zaštita važnih objekata, itd. Pri tom svoj rad NGU koordinira sa odgovarajućim agencijama zaduženim za određene oblasti. U slučaju uvođenja vanrednog stanja, NGU se podređuje Ministarstvu odbrane Ukrajine. Odeljenja koja obavljaju funkcije pratnje, izručenja i zaštite okrivljenih, obezbeđenja diplomatskih misija i VIP protokola, za to vreme ostaju podređena Ministarstvu unutrašnjih poslova. 

Naoružanje i oprema

Oprema, oklopna sredstva, inžinjerijska tehnika, logistika, gotovo da se ne razlikuje od bilo koje armije na svetu. NGU poseduje avijaciju (borbene, transportne, izviđačke letelice, helikoptere, UAV, itd), oklopne jedinice svih nivoa i vrsta (tenkove, oklopne transportere, borbena izviđačka vozila), artiljeriju, patrolne čamce i brodove raznih veličina za rečni i morski saobraćaj, inžinjerijsku opremu za gradnju, miniranje i razminiranje. Veoma je raznolik i bogat transporno-logistički park gde se nalaze brojne vrste običnih i oklopnih automobila, autobusa, vozila hitne pomoći, vatrogasnih vozila i vozila za rasterivanje demonstracija, itd. 

AN 26 U NAORUŽANJU NGU
AN 26 U NAORUŽANJU NGU

Poznavaocima i ljubiteljima oružja posebno je interesantno oružje i oruđe koje se nalazi u arsenalu streljačkih jedinica. To su: pištolji PM, jurišne puške AK-74 i AKS-74, snajperske puške SVD i VPR-308, laki mitraljezi Baret M107A1, RPK-74, automatski bacači granata AGS-17 i druge, manje poznate i ređe modifikacije. Nedovoljno je poznat broj zaplenjenih, unikatnih modela koji nisu formacijski predviđeni, ili stigli putem neke tajne pomoći. Od ručnih bombi najzastupljenije su RGD 5. Početkom jula 2014. iz Poljske je stigla značajna količina pancira i šlemova poljske proizvodnje. Pored raznih improvizacija i adaptera na uvezenim vozilima, kako bi mogla da prihvate i koriste domaću opremu, naručeno je i pedeset mobilnih modula (kontejnera) za smeštaj i grejanje osoblja u teškim uslovima na postovima i kontrolnim punktovima. 

GARDA NA SMOTRI
GARDA NA SMOTRI

Ovo je, kako rekosmo, stanje pre početka ratnih dejstava. Kako smo već napomenuli, vrste i količine naoružanja sada se stalno menjaju doturom nove tehnike, zaplenom ili gubitkom sopstvene. Pažljivim posmatračima i analitičarima neće promaći fotografije na kojima se mogu videti primerci naoružanja koji nisu na ovom spisku, a koje koristi redovna armija, posebne jedinice, itd. Mnogo toga stiže ovih dana kao strana pomoć i šarenilo je sve veće. Mogu se videti čak i oružja iz vremena Drugog svetskog rata, pa i pre (mošinke, sudajevi, špagni, mitraljezi maksim, itd). To je svakako rezultat dovijanja u ratnoj situaciji, no takvi primeri zaslužuju poseban tekst i analizu tek kad se sukobi okončaju. 

AMBLEM NACIONALNE GARDE
AMBLEM NACIONALNE GARDE
 Struktura NGU
  1. Komanda NGU (komandant, prvi zamenik i četiri zamenika, uz prateći štabski personal).
  2. Glavna uprava (organ vojne uprave, materijalno-tehničke i finansijske podrške).
  3. Operativno-teritorijalni okruzi.
  4. Združeni sastavi, jedinice i njihovi delovi, formacije na obuci, centri za obuku i školovanje, visokoškolski centri, baze i  ustanove koje ne ulaze u sastav operativno-teritorijalnih delova NGU. 
  5. U ovom sistemu nalaze se i vojno-školske ustanove:
    • Nacionalna akademija Nacionalne garde Ukrajine u Harkovu.
    • Fakultet za pripremu specijalista milicije javne bezbednosti Nacionalne akademije MVD Ukrajine.
    • Pored njih, postoji širom Ukrajine mnogobrojni centri (kampovi) za obuku. 

Osnovna vojno-administrativna jedinica NGU je Operativno-teritorijalni okrug (Оперативно-территориальное объединение -OTO). Na tom nivou vrši se konkretizacija zadataka iz opštih zadataka NGU, a podela je izvršena radi bržeg teritorijalnog reagovanja i lakše administracije. Načelnika postavlja i razrešava komandant NGU, u dogovoru s predsedniom. Načelnik ima ovlašćenja u rangu komandanta divizije. Praktično, svi okruzi koje se dotiču poslova i obaveza NGU, razvrstani su i konkretizovani kroz mnoštvo samostalnih odeljenja (od obuke, do intentantskih i finansijsko-računovodstvenih poslova). U skladu s tim, postoji 28 različitih odeljenja, službi i uprava. 

Postoji ukupno pet Operativno-teritorijalnih okruga:

Postoji i niz drugih, samostalnih jedinica, organizovanih da mogu izvoditi hitne operacije naređene s najvišeg vrha, pa izdvajamo one najpoznatije: samostalni odred za borbu protiv terorizma”Omega” u Novim Pitrovcima, puk za zaštitu izuzetno važnih objekata (Sumska oblast), jedinica specijalne namene ”Azov” koja je regrutovana iz istoimenog dobrovoljačkog puka specijalne policijske patrolne službe, a tu su čak i sportski timovi. U sastav ulaze i razni dobrovoljački odredi koji su nazive dobili po svojim živim ili poginulim komandantima, imenima oblasti, istorijskim ličnostima, itd. Uglavnom se popunjavaju od rezervista. Pravni status dobrovoljačkih jedinica regulisan je 16. juna 2014. godine ukazom MVD.

AMBLEM MVD UKRAJINE
AMBLEM MVD UKRAJINE
Rukovodstvo NGU

Vojno-političko i administrativno rukovodstvo NGU u nadležnosti je Ministra unutrašnjih poslova Ukrajine.

Neposredni komandant je komandant NGU koji je i načelnik glavnog organa vojne uprave NGU. Trenutno je to general-potpunovnik Jurij Anatolijevič Lebed (Юрій Анатолійович Лебідь), raketaš po struci, vd. od 27. januara 2022. godine. On ima prvog zamenika i pet ravnopravnih zamenika za različite oblasti. On je peti komandant Garde. Pre njega je Nikolaj Ivanovič Balan (Микола Іванович Балан) bio dvaput komandant.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version